Interblue Group Europe od emisnej zmluvy odstúpiť nechce

NETKY.SK • 18 August 2010, 07:24 • 2 min
Interblue Group Europe od emisnej zmluvy odstúpiť nechce

Interblue Group Europe od emisnej zmluvy odstúpiť nechce

slovakia

left justify in out

img

Údajná nástupnícka firma americkej Interblue Group, známej z emisného obchodu so Slovenskom, Interblue Group Europe nesúhlasí so zrušením zmluvy o predaji emisných kvót. Vyplýva to z listu, ktorý poslala na ministerstvo pôdohospodárstva a životného prostredia. "V liste predmetná spoločnosť vyslovila nesúhlas s odstúpením od zmluvy uzatvorenej s pôvodnou spoločnosťou Interblue a zároveň požiadala o predloženie GIS projektov," povedal pre TASR štátny tajomník rezortu Martin Ružinský. Od zmluvy odstúpil ešte pôvodný envirorezort za pôsobenia svojho bývalého šéfa Jozefa Medveďa.
       "Na zaslaný list bude ministerstvo zvažovať reakciu, aj napriek tej skutočnosti, že zatiaľ žiadna z obchodných spoločností, ktorá tvrdila, že je nástupcom pôvodnej obchodnej spoločnosti, doteraz nepreukázala hodnovernými právnymi listinami svoje legitímne nástupníctvo, táto skutočnosť platí aj na obchodnú spoločnosť Interblue Group Europe," uviedol Ružinský. Exminister Medveď sa v apríli tohto roku vyjadril, že nevidí dôvod na to, aby komunikoval s údajným nástupcom Interblue Group. "Interblue v Spojených štátoch neexistuje, partnera nemáme, nie je o čom ďalej debatovať."
      Slovensko v roku 2008 predalo spoločnosti Interblue Group, ktorá mala sídliť v garáži, 15 miliónov ton emisií za cenu 5,05 eura za tonu. Spoločnosť mala zároveň doplatiť jedno euro za tonu na tzv. zelené projekty, čo sa doteraz nestalo. Emisné kvóty skončili v japonských firmách. Ako vyplynulo z vyjadrení bývalého projektového manažéra spoločnosti Rastislava Bilasa, kúpené emisie sa predávali ďalej asi za osem eur. V súčasnosti zaniknutá Interblue Group neskôr údajne postúpila svoje práva spoločnosti Interblue Group Europe so sídlom vo Švajčiarsku. Jej predstavitelia v marci avizovali, že zmluvu o predaji emisných kvót považujú na rozdiel od envirorezortu za stále platnú.
      Pôvodné Ministerstvo životného prostredia SR ešte týždeň predtým oznámilo, že považuje zmluvu s americkou spoločnosťou Interblue Group o predaji emisných kvót za ukončenú. Vtedajší šéf rezortu Medveď to odôvodnil tým, že spoločnosť bola v decembri 2009 zrušená a rezort nedostal doklady o prevode práv na Interblue Group Europe sídliacu vo Švajčiarsku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies