Minister J. Blanár telefonoval s izraelským kolegom: Veľmi vítam dohodu o dočasnom prímerí medzi Izraelom a Hamasom

NETKY.SK • 24 November 2023, 08:00 • 2 min
Minister J. Blanár telefonoval s izraelským kolegom: Veľmi vítam dohodu o dočasnom prímerí medzi Izraelom a Hamasom

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár 23. novembra 2023 telefonoval s ministrom zahraničných vecí Izraela Eli Cohenom. Témou rozhovoru bola aktuálna situácia na Blízkom východe vo svetle dohody o dočasnom prímerí v Pásme Gazy.

slovakia

left justify in out

„Dohoda je výborná správa, veľmi ju vítam. Umožní humanitárnu prestávku v bojoch a desiatkam izraelských rukojemníkov, predovšetkým tým najzraniteľnejším, vrátiť sa domov. Zároveň vytvorí priestor na doručenie väčšieho množstva tak potrebnej humanitárnej pomoci,“ uviedol minister Blanár.


Svojmu partnerovi vyjadril aj očakávanie, že dohoda môže byť predpokladom na dlhodobejšie prímerie. „Dúfam, že bude dodržiavaná, aby mohla slúžiť ako základ pre trvalejšie riešenie súčasnej situácie,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie. Zároveň kategoricky odsúdil októbrový útok Hamasu na Izrael a uznal právo Izraela na primeranú sebaobranu v súlade s medzinárodným právom.


V súvislosti s katastrofálnou humanitárnou situáciou v Pásme Gazy minister zdôraznil potrebu dôslednej ochrany palestínskeho civilného obyvateľstva zo strany Izraela. Zároveň vyjadril podporu diplomatickému úsiliu EÚ a OSN zameranému na posilnenie a zintenzívnenie humanitárnej pomoci pre civilné obyvateľstvo v enkláve.


Ministri počas rozhovoru ocenili vzájomné vzťahy Slovenska a Izraela a vyjadrili záujem o prehlbovanie spolupráce vo viacerých oblastiach spoločného záujmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies