REPORTÁŽ: Situácia v lokalite Chemko Strážske už ohrozuje verejné zdravie, vláda sa rozhodla konať!

NETKY.SK • 2 December 2020, 15:07 • 2 min
REPORTÁŽ: Situácia v lokalite Chemko Strážske už ohrozuje verejné zdravie, vláda sa rozhodla konať!

BRATISLAVA - Vláda dnes odsúhlasila návrh na prijatie opatrení na riešenie krízovej situácie súvisiacej s ohrozením verejného zdravia druhého stupňa v lokalite Chemko Strážske. Ako uviedlo Ministerstvo vnútra SR (MV SR), ktoré materiál na vládu predložilo, záchranné práce by boli ukončené odstránením nebezpečných odpadov.

slovakia

left justify in out

 

Záchranné práce 

Išlo by näjmä o objekty "Ošipáreň" a "Tepláreň", uložením odpadov do kontajnerov či zabránením ďalšieho znečisťovania v lokalite prameňa v obore Orlova. Mimoriadna situácia by bola po ukončení záchranných prác následne odvolaná prednostami Košického a Prešovského kraja.

 

img

 

Financie na filtráciu 
Na záchranné práce pre spomínané objekty a prameň v obore Orlová je potrebné vyčleniť 500-tisíc eur. Peniaze by išli na rozbory odpadov a vybudovanie filtračného systému.

 

Na vybudovanie filtračného systému na čistenie vody z prameňa v lesnej obore Orlová, ktorý by mal zaistiť filtráciu až do odstránenia všetkých bodových zdrojov chemického znečistenia, by malo byť vyčlenených 50-tisíc eur. Najviac by malo ísť na manipuláciu s odpadom a jeho prechodné bezpečné uskladnenie, a to 350-tisíc eur.

 

Vyjadrenie ministra Mičovského

Ako v tejto súvislosti uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO), aj keď odstraňovanie nebezpečných odpadov z areálu Chemka Strážske priamo nespadá do kompetencie jeho rezortu, ktorý sa zaoberá riešením kontaminácie pôdy, ide o dobrú správu v súvislosti s riešením tejto environmentálnej záťaže.

 

img

 

"Už ostáva iba maličkosť, zrealizovať ju. Verím, že vďaka dnešnému uzneseniu vlády je realizácia veľmi blízka," skonštatoval Mičovský.

 

Nelichotivé prvenstvo

Zároveň pripomenul, že zamorenie PCB látkami v Strážskom je najväčšie na svete a dôsledky pre zdravie obyvateľov sú viac ako alarmujúce. "Stovky sudov sú tam porozlievané krížom - krážom. Je to naozaj strašný pohľad a aj strašný dôsledok, že z tých sudov PCB látky stále vytekajú do pôdy, prechádzajú do spodných vôd a pokračuje 36-ročné zamorovanie územia. V najbližších týždňoch sa preto pristúpi k tomu, aby sa sudy konečne z týchto lokalít zobrali, uložili sa do oceľových kontajnerov, ktoré budú uložené na vopred určenom mieste, kde sa zabezpečí, aby PCB látky ďalej nevytekali," zdôraznil Mičovský.

 

img


Okresný úrad Košice, odbor starostlivosti o životné prostredie 16. apríla uskutočnil obhliadku, pri ktorej zistil závažné znečistenie lokality. "Obhliadka preukázala alarmujúci stav skladovania nebezpečných látok v objektoch ‚Ošipáreň', ‚Tepláreň' a v lesnej obore Orlová, na území ktorej sú zakopané sudy s látkami PCB, z ktorých vyteká zapáchajúca hnedá tekutina do prameňa v obore Orlová," priblížilo MV SR.

 

Skreslené údaje 

Reálne bolo oznámených 504 ton PCB látok nachádzajúcich sa v okolí areálu Chemko. Rezort však poukázal, že v roku 2007 sa v relevantných dokumentoch uvádzalo 2 500 ton PCB látok.

 

img

 

Vyhlásenie mimoriadnej situácie v oblasti 
V súvislosti so situáciou v lokalite Chemko Strážske vyhodnotil Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), že ide mimoriadnu udalosť, konkrétne ohrozenie verejného zdravia druhého stupňa.

 

V polovici októbra 2019 ÚVZ SR vyhlásil na území Košického a Prešovského kraja mimoriadnu situáciu. Následne bola 22. januára 2020 prednostami Košického a Prešovského kraja na ich území vyhlásená mimoriadna situácia.
 

K situácii sa vyjadril aj minister Mikulec

"Deadliny teraz nie sú podstatné na konkrétny dátum. Záleží to na tom, ako sa nám podarí obstarať tie kontajnery. Samozrejme nemáme dôvod to zdržiavať," vyjadril sa Mikulec.

 

 

 

Ako sa ďalej vyjadril, nikto to tu neriešil 30 rokov, takže par dní, alebo týždňov už nie je tak veľa.

 

Ohľadom včerajšieho zadržania Jaroslava H. sa nechce minister vnútra Sr vyjadrovať, pretože ešte prebieha vyšetrovanie. Pokiaľ ale policia niečo zistila, považuje to za správny krok.

 

"Je to krok k tomu, aby občania Slovenskej republiky začali veriť tomu, že spravodlivosť tu platí pre každého," dodal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona