Za teroristické útoky na redakciu Charlie Habdo spred piatich rokov odsúdili aj komplicov nemilosrdných vrahov

NETKY.SK • 16 December 2020, 21:55 • 2 min
Za teroristické útoky na redakciu Charlie Habdo spred piatich rokov odsúdili aj komplicov nemilosrdných vrahov

PARÍŽ - V súdnom procese so 14 osobami obvinenými z napojenia na teroristické útoky v Paríži v januári 2015 v stredu odsúdili vinníkov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vdovu po ozbrojencovi Islamského štátu Hayat Boumeddiene odsúdili v neprítomnosti na 30 rokov väzenia. V jej prípade sa predpokladá, že stále žije a ušla do severnej Sýrie.

 


Dvoch mužov, ktorí ju odviezli z Francúzska, súd považuje za mŕtvych. Jednému z nich však pre každý prípad uložil súd doživotie. Od tragického útoku na redakciu Charlie Hebdo sa pred súdcov postavilo 13 mužov a jedna žena, ktorých obvinili z kupovania zbraní a logistickej pomoci útočníkom. Na súde bolo prítomných 11 obvinených.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Po piatich rokoch sa na titulke Charlie Habdo objaví kontroverzná karikatúra proroka Mohameda, prečo až teraz?


Všetkých odsúdili na tresty v dĺžke od štyroch do tridsiatich rokov odňatia slobody. Ali Riza Polat, ktorý pôsobil ako "spojovací článok" medzi útočníkmi a čelil doživotnému trestu, napokon dostal 30-ročné väzenie.

 

Podľa súdneho vyšetrovania sa objavoval v každom štádiu plánovania útokov, organizoval bezpečné telefónne spojenie či kontroloval ceny výbušnín a munície.


Útoky zo 7. - 9. januára 2015 si vyžiadali životy sedemnástich ľudí, pri ktorých zomreli aj samotní útočníci. Bratia Cherif a Said Kouachiovci najprv zaútočili na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorú strážila polícia od publikácie karikatúr proroka Mohameda spred niekoľkých rokov, kde zastrelili 12 ľudí.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA: Francúzsko sa stalo terčom viacerých teroristických útokov. Polícia už zasahovala na dvoch miestach, úrady hlásia mŕtvych

Počas nasledujúcich dní ich komplic Amedy Coulibaly zabil policajtku na predmestí Paríža a ďalších štyroch ľudí počas rukojemníckej drámy v obchode s kóšer tovaromVšetci traja útočníci zomreli počas prestreliek s políciou. Udalosti z januára 2015 spustili vlnu násilných útokov Islamského štátu v Európe.


Prokuratúra uviedla, že bratia Kouachiovci si útok financovali sami, zatiaľ čo Coulibaly a jeho manželka Hayat Boumeddiene si vzali podvodné pôžičky.
 

Prečítajte si viac: Moslimský svet povstal proti Francúzsku. Macron si pre svoje výroky pohneval polovicu arabského sveta



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies