Slovensko má po Litve najviac ľudí za mrežami. V európskom rebríčku sme trhli druhé miesto

NETKY.SK • 18 Apríl 2021, 14:19 • 2 min
Slovensko má po Litve najviac ľudí za mrežami. V európskom rebríčku sme trhli druhé miesto

BRATISLAVA – Slovensko sa zaradilo na zoznam krajín v rámci Európskej únie, kde sa za mrežami ocitlo najviac väznených osôb na 100-tisíc obyvateľov. V rebríčku sme „trhli“ druhé nelichotivé miesto.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom televízia Markíza. Slovensko sa umiestnilo na druhom mieste v rebríčku európskych krajín, v ktorej sa vo väzení nachádza najviac ľudí v prepočte na 100-tisíc obyvateľov.

 

V porovnaní s údajmi spred 10 rokov, počet väzňov každoročne rastie. Index väznených osôb vzrástol zo 184 na 100-tisíc obyvateľov v roku 2011, na 195 väznených osôb v roku 2020.

 

Prvé miesto s najviac väzňami zaznamenáva Litva. Naopak najmenej väzňov na 100-tisíc občanov eviduje Slovinsko a Fínsko. „K 31. decembru 2020 bolo v 18 ústavoch zboru umiestnených 8862 odsúdených a 1657 obvinených," píše sa v správe Koncepcie väzenstva SR. Zaujímavosťou je, že trestných činov oproti roku 2011 klesol o tretinu, čo sa však neodzrkadlilo na počte ľudí vo väzbe či výkone trestu.

 

Slovenské väznice sú pre osoby vo výkone väzby naplnené na 99,9 percenta ich kapacít, pre osoby vo výkone trestu sú naplnené nad rámec kapacít a to až na 103,1 percenta. 

 

Nedostatok miest pre väzňov sa snaží Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) vyriešiť rozšírením profilácie jednotlivých ústavov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies