Indická vesmírna misia na prieskum Mesiaca predsa len odštartuje

NETKY.SK • 18 Júl 2019, 11:25 • 2 min
Indická vesmírna misia na prieskum Mesiaca predsa len odštartuje

NAÍ DILLÍ - Indická vesmírna agentúra ISRO počas dnešného dňa informovala, že lunárna misia Čandraján-2 odštartuje už budúci týždeň v pondelok. Štart bol pôvodne plánovaný už na nedeľu, no pre únik paliva z motora musel byť ihneď prerušený.

slovakia

left justify in out

ISRO oznámila, že po tom, ako sa špecialistom podarilo odhaliť príčinu nedávnych technických problémov kozmickej lode, už prebiehajú práce na jej odstránení. Misia Čandraján-2 bola zrušená v noci na pondelok zhruba hodinu pred štartom, naplánovaným na 23.21 h SELČ. Tento neúspech je ranou pre vesmírne ambície Indie, ktorá sa chce po USA, bývalom Sovietskom zväze a Číne ako štvrtá krajina sveta pokúsiť o mäkké pristátie na povrchu Mesiaca.

 

img

 

Kozmická loď Čandraján-2 pozostáva z lunárneho orbiteru, pristávacieho modulu a prieskumného vozidla. Do prípravy misie investovala India 150 miliónov dolárov a všetky jej súčasti vyvinula svojpomocne. Pristávací modul misie Čandraján-2 (mesačné vozidlo) by sa mal pokúsiť o mäkké pristátie v blízkosti málo preskúmaného južného pólu Mesiaca. Prieskumné vozidlo sa bude pohybovať po Mesiaci približne 14 dní. Má zhromažďovať údaje o vode, mineráloch, skalných útvaroch či o otrasoch mesačného povrchu a na Zem posielať získané dáta a fotografie.

 

 

Prvá indická lunárna sonda Čandraján-1 odštartovala v roku 2008 a bola navedená na obežnú dráhu okolo Mesiaca, kde operovala zhruba dva roky. India by do roku 2022 mala na Mesiac vyslať misiu už aj s posádkou.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona