Meteorológovia upozorňujú počas piatka na tvorbu poľadovice

NETKY.SK • 17 Február 2023, 08:36 • 2 min
Meteorológovia upozorňujú počas piatka na tvorbu poľadovice

BRATISLAVA - Poľadovica sa môže v piatok vyskytnúť vo väčšine okresov Slovenska. Hmla zas na celom území krajiny. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa, informuje o tom na svojom webe. V piatok až do poludnia hrozí tvorba poľadovice vo všetkých krajoch okrem Prešovského a Košického. V týchto dvoch krajoch meteorológovia vydali výstrahu v piatok od 11.00 h až do polnoci.

slovakia

left justify in out

Tvorba poľadovice podľa SHMÚ predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je doprava, pohyb osôb či infraštruktúra. "Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," spresnili meteorológovia. Výstraha prvého stupňa platí dopoludnia pre celé územie krajiny, SHMÚ varuje pred výskytom hmiel s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Vo večerných hodinách vydali meteorológovia výstrahy pred vetrom pre okresy Poprad a Kežmarok. V týchto okresoch sa od 20.00 h ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 45 až 55 kilometrov za hodinu a/alebo krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

 

Takisto od 20.00 h platí najnižší stupeň výstrahy pred vetrom na horách v niektorých okresoch Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja. V týchto okresoch sa na horách v polohách nad približne 1500 metrov miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, t. j. až víchrica. Meteorológovia naďalej upozorňujú na smogovú situáciu pre častice PM10 v oblasti Jelšavy. Zároveň v oblasti Ružomberka vydali v tejto súvislosti informáciu, v najbližších 24 hodinách sa očakáva zlepšenie rozptylovej situácie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona