Unikátny most spája brehy Torysy priamo pod Šarišským hradom, je súčasťou medzinárodnej cyklotrasy

NETKY.SK • 1 Január 2024, 08:33 • 2 min
Unikátny most spája brehy Torysy priamo pod Šarišským hradom, je súčasťou medzinárodnej cyklotrasy

Most musí uniesť záťaž minimálne 500 kg na štvorcový meter. Má tri piliere, najvyšší stredný pilier je vo výške 11 metrov nad vodou a pod ním je aj vyhliadková plošina. Dĺžka drevenej lávky je 80 metrov. Jej hlavným cieľom je podpora používania bicyklov na dopravu, šport a rekreáciu.

slovakia

left justify in out

Na cyklochodníku medzi Šarišom a Šarišskými Michaľanmi postavili jedinečný most. Most spájajúci brehy Torysy stojí priamo pod Šarišským hradom a jeho tri piliere pripomínajú hradbové múry, informuje o tom Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR).

Most je súčasťou postupne budovaného cyklochodníka s medzinárodným označením EuroVelo 11, ktorý má po dokončení viesť z najsevernejšieho bodu Škandinávie Cape Nord v Nórsku až do gréckych Atén. Cyklisti ho nazývajú Beast of East, teda “Šelma východu“.



Jeho celková dĺžka má byť až 6000 km, z toho 203 km bude prechádzať cez Slovensko. Veľký Šariš k nemu prispel trasou dlhou 5 km. Na nej je aj takzvaný hradbový most, spájajúci brehy Torysy. Všetky tri piliere z betónu pokrývajú kamenné dlaždice. Povrch mosta je drevený.

Projekt Nový turistický produkt – časť transeurópskej cyklotrasy EuroVelo 11 Prešov – Muszyna – Mníšek nad Popradom je spolufinancovaný EÚ v rámci programu Interreg V-A Slovensko - Poľsko. Predpokladané celkové náklady projektu sú 3 256 730,79€.

Možnosť cestovania bicyklom na druhú stranu slovensko-poľskej hranice je vďaka projektu ďalšou príležitosťou na spoznávanie miestnych atrakcií, histórie a kultúry susedov. Projekt vytvoril lepšie podmienky na spoločné organizovanie rôznych stretnutí a podujatí, zvýšenie mobility a nadväzovanie priateľstiev a osobných vzťahov nielen u ľudí z pohraničia, dodáva správa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: MIRRI SR. (Video MIRRI SR)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies