Súčasnú situáciu prežívajú deti rôzne, psychologička radí ako ich udržať aktívne

NETKY.SK • 31 Marec 2020, 10:3 • 2 min
Súčasnú situáciu prežívajú deti rôzne, psychologička radí ako ich udržať aktívne

BRATISLAVA - Deti aj ich rodičia môžu v aktuálnej situácii prežívať širokú škálu pocitov – úzkosť, strach, hnev, ale aj bezmocnosť. Všetky z nich sú však normálne, uviedla psychologička z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Beáta Sedláčková.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ventilovanie pocitov je dôležité

Pre deti je dôležité vytvoriť priestor na vyjadrenie obáv, ventilovanie pocitov a napätia. "Každá krízová situácia, a situácia okolo nového koronavírusu nie je výnimkou, nás môže istým spôsobom aktivizovať a posunúť vpred. Je dobré, ak na ňu dokážeme nahliadnuť aj z tejto strany, nie iba ako na niečo ohrozujúce, čo nám môže ublížiť," poznamenala psychologička.

 

img

 

Ako doplnila, každá krízová situácia sa niekedy skončí, ide o dočasný stav. "Je to pre nás tiež príležitosť stíšiť sa, zamerať sa na to, čo je pre nás skutočne podstatné a dôležité," uviedla.

 

Izolácia

Celá situácia je dočasná, rovnako je to aj v prípade sociálnej izolácie detí. Podľa psychologičky môže byť izolácia vnímaná ako obmedzujúca a nepríjemná. "Avšak opatrenia, ktoré dodržiavame, deti zároveň aj učia, ako sa vyrovnať s ťažkosťami, ako nastaviť pravidlá a riadiť sa nimi, ako odložiť svoje potreby. Je v poriadku nemať vždy všetko a ocitnúť sa aj v nekomfortnej situácii," povedala Sedláčková.

 

Sociálny kontakt

Dieťa v sociálne izolácii je podľa nej potrebné podporovať v udržiavaní sociálnych kontaktov prostredníctvom sociálnych sietí, komunikácie cez telefón a podobne. "Udržiavajme aj kontakt s našimi blízkymi, priateľmi a komunikujme spolu ako rodina," poznamenala.

 

img

 

Hlavne zachovať denný režim 

Psychologička tvrdí, že je vhodné naďalej dodržiavať pravidelný režim. "Rodičia by nemali zabúdať na svoje vlastné potreby. Okrem povinností pomáha zaradiť si do režimu dňa aj širokú škálu voľnočasových aktivít. Je to príležitosť naučiť dieťa hrať kartové hry, vytiahnuť spoločenské hry, na ktoré inokedy nie je čas, venovať sa výtvarným aktivitám, ale aj iným kreatívnym veciam, ako je pletenie, háčkovanie či šitie," uviedla Sedláčková. Deťom podľa nej pomáhajú i pridelené domáce povinnosti, učiť sa môžu aj niečo nové, čo ešte neovládajú.

 

img

 

Vyučovanie na školách je prerušené až do odvolania. Dôvodom sú opatrenia týkajúce sa zabránenia šíreniu nového koronavírusu. "Po návrate do školského prostredia bude rovnako dôležitá podpora zo strany rodičov, ale aj pedagógov, prípadne ďalších odborníkov," uzavrela psychologička.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona