India sa stane najľudnatejšou krajinou sveta, Činu predbehne o takmer 3 milióny obyvateľov

NETKY.SK • 19 Apríl 2023, 11:00 • 2 min
India sa stane najľudnatejšou krajinou sveta, Činu predbehne o takmer 3 milióny obyvateľov

NAÍ DILLÍ - India sa ešte tento rok stane najľudnatejšou krajinou na svete a Čínu by mala predbehnúť o takmer tri milióny obyvateľov približne v polovici tohto roka. Vyplýva to z nových dát, ktoré v stredu zverejnila Organizácia Spojených národov.

slovakia

left justify in out

Populačný fond OSN (UNFPA) odhaduje v správe o Stave svetovej populácie 2023, že India bude mať v tomto roku asi 1,4286 miliardy obyvateľov v porovnaní s 1,4257 miliardami v Číne. Ďaleko za nimi sú Spojené štáty ako tretia najľudnatejšia krajina sveta s počtom obyvateľov 340 miliónov. Tieto údaje sa opierajú o informácie dostupné do februára 2023.

 

Odborníci v predchádzajúcich správach OSN predpovedali, že India predbehne v počte obyvateľov Čínu tento mesiac. Najnovšia správy OSN však nešpecifikuje, kedy presne by k tejto zmene malo prísť. Podľa predstaviteľov OSN to nie je možné stanoviť, pretože dáta prichádzajúce z Indie a Číny sú "neisté". Posledné sčítanie obyvateľstva v Indii bolo v roku 2011. Ďalšie naplánované na rok 2021 bolo v dôsledku pandémie koronavírusu posunuté.

 

img

 

Obyvatelia Indie a Číny tvoria viac než jednu tretinu všetkých ľudí žijúcich na Zemi, ktorých počet OSN odhaduje na 8,045 miliardy. Rast obyvateľov v oboch týchto krajinách sa spomaľuje, a to predovšetkým v Číne. Vlani zaznamenala Čína prvýkrát za šesť desaťročí pokles populácie. Ide o dejinný zvrat, ktorým sa podľa Reutersu zrejme začalo dlhé obdobie poklesu čínskej populácie. Znižujúci sa počet obyvateľov pritom zásadne ovplyvní čínsku i svetovú ekonomiku. Priemerný ročný nárast indickej populácie je od roku 2011 1,2 percenta. Je to menej ako v predchádzajúcom desaťročí, keď dosahoval 1,7 percenta, vyplýva z vládnych údajov. "Počet obyvateľov by nemal vyvolávať úzkosť alebo spôsobovať poplach. Namiesto toho by mal byť vnímaný ako symbol pokroku, rozvoja a ašpirácií," uviedla predstaviteľka UNFPA pre Indiu Andrea Wojnarová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies