Rodina pacienta so zlým zdravotným stavom bude mať prístup k jeho zdravotnej dokumentácii

NETKY.SK • 6 Máj 2021, 12:16 • 2 min
Rodina pacienta so zlým zdravotným stavom bude mať prístup k jeho zdravotnej dokumentácii

BRATISLAVA - K zdravotnej dokumentácii pacienta s nepriaznivým zdravotným stavom bude mať po novom prístup jeho najbližšia rodina.

slovakia

left justify in out

Týkať sa to bude pacienta s úplnou spôsobilosťou na právne úkony, ak nie je vzhľadom na svoj zdravotný stav schopný splnomocniť na sprístupňovanie údajov zo svojej písomnej zdravotnej dokumentácie ním vybranú osobu, ani zvolenej osobe udeliť súhlas na prístup k údajom zo svojej elektronickej zdravotnej knižky. Umožní to poslanecká novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú dnes schválil parlament.
 

Ako to bude fungovať?
Pacient môže na základe slobodnej vôle písomne splnomocniť inú osobu na sprístupňovanie údajov z jeho zdravotnej dokumentácie vedenej v písomnej forme a udeliť inej osobe súhlas na prístup k údajom z jeho elektronickej zdravotnej knižky, a to aj preventívne. Nie vždy však takéto plnomocenstvo alebo súhlas existujú, aj keď pacient nechce údaje o svojom zdravotnom stave pred najbližšími rodinnými príslušníkmi tajiť. Doteraz platná právna úprava takéto prípady, keď je pacient napríklad náhle hospitalizovaný alebo sa zhorší jeho zdravotný stav, neriešila.

 

Mohlo by vás zaujímať: Aj SaS chce pomôcť rodinám. Jozef Mihál chce provokovať otcov, Peter Cmorej nevylúčil možnú krízu

 

Nový právny inštitút
Novelou zákona sa zavádza nový právny inštitút zákazu poskytovania a sprístupňovania údajov zo zdravotnej dokumentácie dotknutej osoby, respektíve z jej elektronickej zdravotnej knižky. „Obdobne ako pri možnosti písomného plnomocenstva, resp. elektronického súhlasu na prístup k údajom zo zdravotnej dokumentácie, aj pri inštitúte zákazu ide najmä o rešpektovanie slobodnej vôle osoby pri rozhodovaní o tom, kto môže, resp. kto nemôže mať prístup k informáciám o zdravotnom stave dotknutej osoby,“ uviedli v materiáli poslanci.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies