Dá sa to aj poctivo. Tento muž získal obrovské bohatstvo a zo svojej čestnosti nikdy nepoľavil!

NETKY.SK • 30 September 2022, 10:00 • 2 min
Dá sa to aj poctivo. Tento muž získal obrovské bohatstvo a zo svojej čestnosti nikdy nepoľavil!

Bohatstvo nám občas zapácha, lebo akonáhle sa v spoločnosti objaví čo i len zmienka o niekom, kto nadobudol majetok, a nie malý, začneme ho podozrievať. Že iste na tom musí niečo byť, že to nie je len tak, že s čestnosťou by si nezarobil ani halier, a vraj len nepoctiví sa naozaj dobre uživia.

slovakia

left justify in out

Čestnosť je už akousi vybájenou hodnotou, v ktorej silu neveríme, ale keby sme sa mohli spýtať istého muža, ktorý už medzi nami nie je, lebo sa narodil skôr a čas ho pochoval, ten by iste nesúhlasil. Jeho príbeh je totiž dôkaz, že poctivosť sa vyplatí a nech si každý myslí, čo chce, aj takí sú, čo pracujú slušne a dosahujú vytúžené úspechy.

 

V chudobe

 

James Cash Penney sa narodil do chudoby, jeho otec slúžil ako duchovný a rozumel sa do poľnohospodárstva, preto sa v domácnosti slovo farmárčenie nielen skloňovalo, ale ho aj žili. James si ešte ako dieťa, veľmi malé, lebo vtedy mal iba osem rokov, musel na seba vedieť zarobiť, k tomu bol vedený, že ak chce mať nové oblečenie, nech sa páči, aj jemu sú nadelené ruky, tak nech sa obracia.

 

img

 

Právnik

 

Strednú školu ukončil mladík Penney s myšlienkou, že by rád pokračoval v štúdiu a stal sa právnikom, ale nakoniec všetko vyšlo inak, a lepšie než podľa jeho zámeru. Zamestnal sa v obchode, nehanbil sa za profesiu predavača, len mu prekážalo, že ostatní spolupracovníci premýšľajú viac sebecky a vôbec im neprekáža, že ho často okrádajú o zákazky. Svojich zásad sa držal, ale aj na sebavedomí pracoval, lebo pochopil, že sa bez toho nezaobíde.

 

Choroba

 

Čoskoro sa mu podlomilo zdravie, ochorel vážne a jeho lekár mu dôrazne odporúčal, aby sa presťahoval, a pokiaľ možno, aby odišiel do prostredia so suchšou klímou, lebo len tak sa vyhne obávanej tuberkulóze.

Radu odborníka poslúchol, skutočne zmenil miesto pobytu a opäť pracoval, dosť si aj ušetril, aby sa pustil do niečoho náročnejšieho, aby konečne vyskúšal podnikanie.

 

Mäsiarstvo

 

Otvoril si mäsiarstvo a dbal na to, aby bol ku každému zákazníkovi láskavý, nesnažil sa niekoho ohurovať, naozaj veril v princípy a podľa toho aj konal.

Keď však raz u neho nakupoval jeden vplyvný človek, ktorý sa neštítil požadovať nadštandartné služby a James ho slušne odmietol, zažil, akí sú niekedy ľudia krutí, ak im niekto stúpi na pýchu. Nasrdený zákazník vytláčal pána Penneyho z trhu, až sa mu to na nejaký čas podarilo.

 

Sieť

 

James sa nevzdal, vstúpil do obchodnej siete ako zamestnanec, a všimli si jeho usilovnosť natoľko, až sa z neho vykľul spoluvlastník. Pravdaže, tam sa nič neskončilo, naopak, bol to iba prvý krok k vybudovaniu si vlastnej obchodnej siete, obrovskej a pamätajúcej na štedrosť. Bol dobroprajný aj k robotníckej triede, tovar sa dal označiť ako cenovo prijateľný a pán Penney, vždy poctivý, si získal obľubu.

 

Tragédie

 

Že miloval čestnosť, o tom niet pochýb a nepoddal sa, hoci ho okolnosti tlačili na dno. Dvakrát ovdovel, až s treťou ženou zostal do smrti, viackrát si myslel, že sa on sám viac nepozviecha, ale vždy kráčal ďalej, s hlavou vztýčenou a srdcom, ktoré vedelo, čo je správne a kompromisy sa mu nepáčili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies