Súťaž World Press Photo má svojich víťazov. Pozrite si tohtoročné súťažné fotografie +VIDEO

NETKY.SK • 18 Apríl 2024, 21:30 • 2 min
Súťaž World Press Photo má svojich víťazov. Pozrite si tohtoročné súťažné fotografie +VIDEO

Každoročná súťaž World Press Photo oceňuje a oslavuje najlepšie fotožurnalistické a dokumentárne fotografie vytvorené v uplynulom roku. Predstavujeme vám tak víťazov 67. ročníka súťaže World Press Photo, ktorí boli vybraní z viac ako 61 000 prác.

slovakia

left justify in out

Ocenené diela dokumentujú niektoré z najnaliehavejších problémov, ktorým čelí súčasný svet - od ničivých konfliktov a politických otrasov až po klimatickú krízu a bezpečný prechod migrantov. Tým, že výber prináša takéto dôležité príbehy, podporuje lepšie pochopenie a informovanosť o aktuálnych udalostiach a zároveň slúži ako pripomienka potreby slobody tlače vo všetkých kútoch sveta.

24 víťazov, šesť čestných uznaní a dve osobitné uznania poroty vybrala nezávislá porota zo 61 062 prihlásených fotografií od 3 851 fotografov zo 130 krajín.

Na prvých miestach sa umiestnili príbehy o vojnách v Gaze a na Ukrajine, migrácii, rodine a demencii, ktoré rozprávajú o dôležitých témach.

Víťaznou snímkou tohtoročnej fotografickej súťaže World Press Photo sa stala snímka smútiacej Palestínčanky, ktorá drží v náručí telo svojej mŕtvej päťročnej netere zabalenej do bielej látky.

Fotograf agentúry Reuters Mohammeda Salema snímku zaobstaral 17. októbra 2023 v nemocnici v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, oznámili vo štvrtok 18. apríla usporiadatelia súťaže.

V Pásme Gazy na začiatku októbra prepukli boje medzi izraelskou armádou a palestínskym hnutím Hamas. Izrael operáciu v Gaze začal v reakcii na teroristický útok Hamasu na juh Izraela.

Usporiadatelia súťaže počas slávnostného vyhlásenia v Amsterdame pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: World Press Photo, TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies