Alexey Navaľnyj povedal, koho podozrieva zo svojej otravy

NETKY.SK • 1 Október 2020, 20:58 • 2 min
Alexey Navaľnyj povedal, koho podozrieva zo svojej otravy

BERLÍN / MOSKVA - Vodca ruskej opozície Alexej Navaľnyj uviedol, že v pripade svojej otravy viní Vladimíra Putina. Hovorca ruského prezidenta v reakcii označil toto vyhlásenie za neopodstatnené a uviedol, že Navaľnyj pracuje pre CIA.

slovakia

left justify in out

Nemecký týždenník Der Spiegel zverejnil vo štvrtok 1. októbra časť rozhovoru s vodcom ruskej opozície Alexejom Navaľnym, ktorý je teraz v Berlíne a pokračuje v liečbe po údajnej otrave nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok.

 

Navaľnyj v rozhovore uviedol, že zo svojej otravy viní osobne ruského prezidenta Vladimíra Putina.

 

"Tvrdím, že za týmto zločinom bol Putin a nemám žiadne ďalšie verzie. Hovorím to na základe faktov. Najdôležitejšou skutočnosťou je novičok. Jeho použitie alebo výrobu môžu podať iba dvaja ľudia - šéf Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), alebo šéf Zahraničnej spravodajskej služby (SVR). Bez Putinových pokynov nemôžu urobiť také rozhodnutie," uviedol politik.

 

Peskov obvinil opozičníka zo spolupráce s CIA

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorý sa k tomuto vyhláseniu vyjadril, uviedol, že obvinenia proti prezidentovi Ruskej federácie sú nepodložené a urážlivé.

 

Novinári tiež požiadali Peskova, aby sa vyjadril k vyhláseniam predsedu ruského parlamentu, ktorý uviedol, že Navaľného otravu "zorganizovali tajne služby západných štátov".

 

"Takéto informácie skutočne existujú. Môžem dokonca povedať konkrétne - v súčasnosti s ním pracujú špecialisti z Ústrednej spravodajskej agentúry USA," uviedol Peskov.

 

img

 

Alexej Navaľnyj po tom oznámil, že má v úmysle žalovať Putinovho tlačového tajomníka.

 

"Po prvé, podávam žalobu na Peskova. A po druhé, požadujem zverejnenie dôkazov a skutočností naznačujúcich spoluprácu so špecialistami CIA. Ukážte to priamo v televízii, v hlavnom vysielacom čase," napísal Navaľnyj na svojom blogu.

 

Ako sa Navaľnyj zotavuje z otravy

Alexej Navaľnyj bol od 22. augusta hospitalizovaný v súkromnej nemocnici Charité. Takmer tri týždňe bol v umelom spánku a 7. septembra sa prebudil. Nemeckí experti na základe výsledkov laboratórnych testov dospeli k záveru, že Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok. Jed bol nájdený aj vo vzorkách krvi, moču a kože politika.

 

Prečítajte si viac: NATO vyzýva Rusko, aby zverejnilo informácie o výrobe novičoku

 

V súčasnosti opozičník zostáva v Berlíne a pokračuje v liečbe a zotavovaní. Navaľnyj v rozhovore pre Der Spiegel uviedol, že sa musel znova naučiť chodiť, držať predmety a používať bežné veci, ako napríklad mobilný telefón.

 

 

"Mojou poslednou úlohou je stáť na jednej nohe a vytiahnuť druhú dopredu, a to je to, čo trénujem každý deň. Ráno sa prechádzam v parku, potom cvičím s lekárom, večer opäť chodím. Cez deň sa snažím pracovať za počítačom. Lekári tvrdia, že sa zotavím na 90% a možno na 100%, ale v skutočnosti to nikto nevie. Som niečo ako pokusné králik - nie je veľa ľudí, ktorých by bolo možné sledovať, ako žijú po otrave nervovým agensom," uviedol Navaľnyj.

 

Dodal tiež, že po ukončení liečby sa chystá vrátiť do Ruska a pokračovať v politických aktivitách.

 

EÚ a NATO požadujú vyšetrovanie

Nemecká vláda a Európska únia začiatkom septembra vyzvali Moskvu, aby spolupracovala na medzinárodnom vyšetrovaní údajnej otravy Navaľného vyzvala Rusko. Severoatlantická aliancia žiada Rusko, aby Organizácii pre zákaz chemických zbraní poskytlo svoj program výroby nervovoparalytickej látky novičok a povolilo aj medzinárodné vyšetrovanie prípadu.

 

Kremeľ vyjadruje ochotu spolupracovať s Nemeckom na vyšetrovaní celého prípadu, ale súčasne tvrdí, že na Moskvou zaslané oficiálne žiadosti Berlín zatiaľ nereagoval.

 

Dozviete sa viac: Rusi o otrave Navaľného nechcú ani počuť, jeho zlý zdravotný stav pripísali nesprávnej diéte a stresu

 

Moskva pritom dôrazne odmieta akúkoľvek zodpovednosť za Navaľného stav i obvinenia, že sa podieľala na pokuse o vraždu tohto prominentného kritika Kremľa. Nemecko a ďalšie krajiny od Moskvy požadujú, aby pomohla celú záležitosť objasniť.

 

Súvisiaci článok: Ako malo prísť k otráveniu opozičného politika Navaľného?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies