Inauguráciu Pavla bude môcť sledovať verejnosť na obrazovkách v areáli hradu

NETKY.SK • 23 Február 2023, 14:48 • 2 min
Inauguráciu Pavla bude môcť sledovať verejnosť na obrazovkách v areáli hradu

PRAHA - Slávnostnú inauguráciu zvoleného prezidenta Petra Pavla bude môcť sledovať aj verejnosť na veľkoplošných obrazovkách, ktoré budú umiestnené v areáli Pražského hradu. Dohodli sa na tom súčasný vedúci Kancelárie prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář, budúca šéfka KPR Jana Vohralíková a vedúci Kancelárie Poslaneckej snemovne Parlamentu (PSP) ČR Martin Plíšek na štvrtkovej schôdzke.

slovakia

left justify in out

"Areál Pražského hradu bude prístupný verejnosti a verejnosť bude môcť inauguráciu sledovať na veľkoplošných obrazovkách," povedal Plíšek. Na Treťom nádvorí budú dve a na Hradčanskom námestí jedna obrazovka. Dohodli sa aj na bezpečnostných opatreniach. Mynář potvrdil, že aktuálne kontroly pred vstupom do areálu Pražského hradu v deň inaugurácie zostanú. Zároveň informoval, že súčasný prezident Miloš Zeman sa nezúčastní na neformálnej čaši vína. "Dnes sme naozaj veľmi pokročili, celý koncept toho popoludnia je hotový," komentovala plánovanie inaugurácie budúca šéfka KPR Vohralíková. Plíšek doplnil, že deň pred inauguráciou sa uskutoční generálna skúška za účasti predsedov oboch komôr parlamentu. Na prípravách sa podľa jeho slov podieľajú aj zástupcovia protokolov, organizačných odborov či odborníci z oblasti bezpečnosti.

 

Pozvánky na inauguráciu budú rozosielať v piatok (24. februára). Vohralíková potvrdila, že zahraniční hostia na inauguráciu neprídu. Pôvodne chcel tím Petra Pavla pozvať aj prezidentov susedných krajín. Keďže sa s nimi Pavel uvidí krátko potom, rozhodol sa ich napokon nepozvať. Inaugurácia nového českého prezidenta sa uskutoční 9. marca. Začne spoločným obedom prezidentských párov Zemanových a Pavlových, po ktorom bude nasledovať schôdza oboch komôr parlamentu. Na nej Pavel zloží prezidentský sľub. Potom pozdraví verejnosť z balkóna na 3. nádvorí pražského hradu a položí kvety k soche T. G. Masaryka na Hradčanskom námestí. Na následnú čašu vína je pozvaných 3000 hostí. Program skončí večer ekumenickou modlitbou v katedrále sv. Víta, kde zaznie aj skladba Te Deum od Antonína Dvořáka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies