HRW: Saudská Arábia musí dovoliť ženám šoférovať

NETKY.SK • 3 December 2014, 13:14 • 2 min
HRW: Saudská Arábia musí dovoliť ženám šoférovať

VIEDEŇ - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) požiadala Saudskú Arábiu, aby okamžite zrušila zákaz šoférovania žien.

slovakia

left justify in out

"V krajine ešte stále zatýkajú ženy za to, že sedia za volantom," povedala v utorok právnička Sarah Leah Whitsonová, šéfka blízkovýchodnej a severoafrickej divízie HRW. A to aj napriek tomu, že predstavitelia krajiny opakovane sľúbili tieto "absurdné obmedzenia" ukončiť. Diskriminačné nariadenia vlády zakazujúce ženám viesť motorové vozidlo sú podľa nej "ponižujúce a sú hanbou krajiny". Iba pred niekoľkými dňami zatkla polícia 25-ročnú ženu, ktorá sa vracala autom domov zo Spojených arabských emirátov. HRW žiadala jej okamžité prepustenie.

 

Ultrakonzervatívne kráľovstvo, v ktorom platí prísny výklad islamského práva (šaría), je jedinou krajinou na svete, ktorá zakazuje ženám šoférovať. Aktivisti bojujú proti tomuto nariadeniu už niekoľko desaťročí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies