Tipy na zimné športy na Slovensku, ktoré môžete vyskúšať po skončení lockdownu

NETKY.SK • 27 Január 2021, 13:14 • 2 min
Tipy na zimné športy na Slovensku, ktoré môžete vyskúšať po skončení lockdownu

Máme pre vás niekoľko tipov na zimné športy, ktoré môžete ihneď po skončení lockdownu vyskúšať a priamo doma, na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku je momentálne lockdown, ale každý z nás verí, že v dohľadnej budúcnosti skončí a my si ešte stihneme užiť zimu a venovať sa zimným športom, ktoré sú na Slovensku veľmi populárne a dobre vybavené strediská lákajú nás domácich i zahraničných návštevníkov. Máme 1 000 lyžiarskych vlekov a desiatky lanoviek najmodernejšieho typu, 36 moderných lyžiarskych stredísk, 350 km zjazdových tratí rôznej náročnosti a 600 km bežeckých tratí.  Zimu si môžeme naozaj perfektne užiť i u nás na Slovensku.

Tipov na šport okrem lyžovania, bežkovania a snowboardingu je hneď niekoľko.

 

Snowtubing a snowrafting

 

Snežné kolesá a člny. Sú vhodné pre viacero osôb naraz a je to celkom bezpečné a jednoduché, čiže to môže využiť celá rodina, ak zvolia čln, do ktoré sa zmestia všetci. Tento šport nepotrebuje žiadnu špeciálnu výbavu ani schopnosti, iba odvahu - spustiť sa z kopca. Môžeme sa spustiť dolu svahom napríklad na guľatom gumovom člne alebo na duši z veľkej pneumatiky. V prípade vybaveného lyžiarskeho strediska nás na kopec vyvezie špeciálny vlek. Podobne je to aj pri snowraftingu, lenže namiesto gumového kolesa použijeme čln (raft). Niektoré lyžiarske strediská dokonca ponúkajú variáciu s jumpingovým lanom, kedy môžete počítať s mäkkým pristátím. Skvelým miestom pre obe je Štrbské pleso.

 

 

Kitewing

 

Je to ultraľahké krídlo vyvinuté špeciálne pre jazdu na lyžiach, alebo na čomkoľvek - snowboarde, korčuliach. Celé krídlo sa drží len tak v rukách bez akýchkoľvek lán či úchytov. Pomocou vetra potom manévrujete a pri najbližšej terénnej nerovnosti sa odrazíte od svahu a zrazu letíte. Kitewing si je možné vyskúšať napr. v Jasnej. 

 

img

 

Bungee katapult

 

Ide o vystreľovanie zo zeme na pružnom gumenom lane. Pri katapulte sa pužívajú podobné mobilné žeriavy ako pri bungee jumpingu. Katapultovaná osoba je zachytená na zemi o katapultovacie zariadenie a po napnutí pružného lana je vystrelená do výšky.

 

Bungee trampolina

 

Sila odrazu normálnej trampolíny je znásobená ťahom gumených lán, ktoré ma návštevník pripevnené po bokoch. Výška skokov môže dosiahnuť až 6 metrov. Vyskúšať môžete napríklad na Donovaloch.

 

img

 

Bungee running

 

Gumené lano je pripevnené o postroj súťažiaceho, ktorý sa proti jeho odporu snaží dosiahnuť čo najvzdialenejší bod. Aktivitu ponúka tiež stredisko Donovaly. 

 

Paragliding

 

Ide o lietanie s padákovým klzákom. Najvyhľadávanejšími miestami sú Chopok a Nová hoľa na Donovaloch. Sú ľahko prístupné lanovkami a ponúkajú slušné prevýšenie. Často sa využíva aj tandemový let s inštruktorom.

 

img

 

Niektorým možno postačí obyčajné sánkovanie, boby, či korčuľovanie. Možnosti korčuľovania pre širokú verejnosť ponúkajú počas zimnej sezóny kryté zimné štadióny a verejné klziská ako aj otvorené ľadové plochy. No Slovensko nezaostáva a v ponuke máme i psie záprahy. V zimnom období sa preteky konajú každý týždeň v inej lokalite, z iniciatívy kynologických centier v spolupráci s obcami, kde už majú často "vychodené" trate.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies