V Odese objavili masový hrob zo stalinskej éry, odhadujú až 20 000 obetí!

NETKY.SK • 31 August 2021, 07:48 • 2 min
V Odese objavili masový hrob zo stalinskej éry, odhadujú až 20 000 obetí!

ODESA - Kosti 5 000 až 20 000 ľudí ležia v masových hroboch, ktoré boli objavené tento mesiac v blízkosti letiska v Odese.

slovakia

left justify in out

Predpokladá sa, že ide o obete stalinských čistiekPočet obetí zaraďuje tento masový hrob k najväčším, aké sa dosiaľ našli na Ukrajine. Hrob sa nachádza neďaleko odeského letiska. K objavu došlo v priebehu augusta počas stavebných prác.

 

img

 

Prečítajte si: Našli sa pozostatky 215 detí v bývalej internátnej škole zriadenej na asimiláciu domorodých obyvateľov

 

Pozostatky tiel sú v hrobe naukladané v piatich vrstvách. Odborníci sú presvedčení, že títo ľudia boli popravení v 30. rokoch 20. storočia, v čase známom ako Veľký teror, ktorý rozpútal vtedajší sovietsky vodca Josif Stalin. "Keď dokončíme exhumáciu, rozhodneme sa, čo spravíme s týmto miestom. Samozrejme, plánujeme tu vytvoriť pamätník," vyhlásil starosta Odesy Gennadij Truchanov.

 

K objavu niekoľkých masových hrobov v tejto oblasti došlo už v predošlých rokoch. Národnosť väzňov, ako aj údajné zločiny, za ktoré boli popravení, zostávajú stále neznáme. Podľa odhadov historikov boli počas stalinských represálií uväznené alebo popravené v gulagoch státisíce Ukrajincov.

 

Možno vás zaujme: SKUTOČNÝ PRÍBEH: Prebiehal počas komunizmu obchod s novorodencami? Jana Ulrych už 51 rokov netuší, kde je jej dcéra

 

Jednou z najznámejších popravných lokalít je les neďaleko dediny Bykivnia na predmestí ukrajinského hlavného mesta Kyjev, kde boli v rokoch 1937-1941 zahrabané desaťtisíce obetí. Milióny Ukrajincov zomreli tiež v rokoch 1932-1933 počas hladomoru, ktorý Kyjev považuje za genocídu zorganizovanú Stalinom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies