Béla
Bugár

Zuzana
Čapútová

Eduard
Chmelár

Štefan
Harabin

Marian
Kotleba

Milan
Krajniak

František
Mikloško

Rober
Mistrík

Róber
Švec

Bohumila
Tauchmannová

Juraj
Zábojník

Maroš
Šefčovič

Ivan
Zuzula

Jozef
Menyhárt

Martin
Daňo
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
20. feb. 2019Lívia
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
01.10.2018 09:00 Gurmán
Hruškové šialenstvo
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
01.10.2018 09:00 Gurmán

Hruškové šialenstvo



BRATISLAVA - Hrušky sú jesennými pokladmi našich záhrad. Jedna stredne veľká hruška má rovnaký obsah vitamínu C a draslíka ako polovica šálky pomarančovej šťavy. Hrušky sa v dejinách používali na liečbu mnohých zdravotných problémov od porúch zažívania a kŕčov až po znižovanie horúčky.


Rukolový šalát s hruškou

 

Potrebné suroviny: 150g rukoly, 1 hruška, 2 PL medu, 2 PL balzamikovej omáčky, 1 PL orechového oleja-dá sa nahradiť olivovým

 

Príprava receptu: Rukolu si umyjeme necháme na utierke osušiť a dáme do misky. Hrušku umyjeme, vykrojíme jadierka a nakrájame na prúžky. Pridáme k rukole. Pripravíme si nálev: v miske zmiešame med, balzamikovú omáčku /prípadne použijeme balzamikový ocot/ a olej. Polejeme pripravený šalátik a necháme asi 2 hodiny odležať v chlade pred podávaním.

 

 

Hruškovo-čokoládová bábovka

 

Potrebné suroviny: 100g masla, 150g práškového cukru, 3 vajcia, 200g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 1 lyžička kakaa, 3 stredne veľké hrušky, 3 lyžice mlieka, 100g čokolády

 

Príprava receptu: Zmäknuté maslo s cukrom a žĺtkami vymiešame do svetlej peny. Vmiešame najemno nakrájané olúpané hrušky, mlieko a potom múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakaom a kúskami čokolády. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Cesto nalejeme do vymazanej a hrubou múkou vysypanej formy a pomaly pečieme 40-45 minút.

 

 

Hruškový med

 

Potrebné suroviny: 1 kg hrušiek, 0,5 kg želírovacieho cukru (alebo obyčajného + balíček Gelfixu 3:1), 1 citrón, konzerva ananásu

 

Príprava receptu: Ananás z konzervy aj so šťavou rozmixujeme, pridáme kilo očistených a na malé kocky nakrájaných hrušiek, pol kila želírovacieho cukru (alebo obyčajného + balíček Gelfixu 3:1), citrónovú šťavu a varíme až kým sa hrušky nerozvaria a voda neodparí. Ešte horúce plníme do pohárov.

 

 

Zapečené hrušky so syrom Niva

 

Potrebné suroviny: hrušky, maslo, syr Niva

 

Príprava receptu: Hrušky rozpolíme a vyberieme stredy. Opečieme na masle z oboch strán a preložíme na zapekaciu misku. Na vrchnú časť položíme plátok aleb1o kocky syra a zapečieme.

 

 

Jablkovo-hruškový džús

 

Potrebné suroviny: 1,5 kg očistených jabĺk, 1,5 kg očistených hrušiek, 1 dcl citrónovej šťavy, 300 g cukru, voda

 

Príprava receptu: Hrušky ošúpeme, prekrojíme na štvrtinky a zbavíme jadrovníkov, nakrájame ich na menšie kúsky, po nakrájaní ich ešte raz poriadne opláchnite, alebo k nim nalejte studenú vodu, rukami premiešajte a preceďte. Preložíme ich do hrnca, v ktorom sa bude variť džús /potrebujete minimálne 7 l hrniec/, prilejeme 1 l studenej vody, citrónovú šťavu, premiešame, necháme prejsť varom a odstavíme. S jablkami urobíme to isté – umyjeme, ošúpeme a zbavíme jadrovníkov, pokrájame na menšie kúsky, prepláchneme

a pridáme k predvareným hruškám. Privedieme do varu, zakryjeme, stíšime plameň a povaríme do tých 10 min. Ovocie máme uvarené, odstavíme, tyčovým mixérom vymixujeme na hladkú kašu, prilejeme 3,5 l vriacej vody, pridáme cukor, premiešame,

necháme priviesť do varu, občas treba pomiešať, zakryjeme pokrievkou a necháme povariť ešte 5 min.

Počas varenia sa urobí pena, treba ju odobrať. Pomocou lievika ponalievame do umytých fliaš, pohárov

a hneď ich poriadne uzavrieme. Do hrnca vložte fľaše, zalejte ich do ¾ vodou, zakryte druhým hrncom tak, aby neunikala para, nechajte zovrieť, stíšte trošku plameň, ale len tak, aby voda stále vrela a nechajte zasterilizovať – stačí 10 min., fľaše potom vyberte, zakryte utierkou a nechajte postáť do druhého dňa.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok