Hronec: Stratili sme vzťah a kontakt so špičkovými svetovými festivalmi

NETKY.SK • 3 Október 2016, 13:40 • 2 min
Hronec: Stratili sme vzťah a kontakt so špičkovými svetovými festivalmi

BRATISLAVA - Tretí ročník "federálnej" prehliadky festivalových filmov z Benátok, Berlína a Cannes - Be2Can uvedie v Českej republike i na Slovensku 13 špičkových snímok. Na Slovensku sa festivalové echo súťažných a ocenených filmov uskutoční od 24. do 30. októbra v 26 kinách a 20 mestách.

slovakia

left justify in out

"Na rozdiel od minulých rokov, nemáme schválne veľký počet filmov, pretože by sa vzájomne požierali voči publiku, ktoré by nebolo schopné všetko akceptovať v takom krátkom čase," povedal dnes tlačovej konferencii v Bratislave Ivan Hronec, prezident Film Europe Media Company, organizátora podujatia.

 

Novinkou podujatia je obsiahly Festival guide v slovenčine i angličtine, ktorý dostane každý návštevník. Vo festivalovom sprievodcovi nájde analytické zdôvodnenie tohtoročného výberu filmov, celý program a tiež manifest Be2Can. "Je to stále unikátna prehliadka vo svojej forme, tematicky paralelne prebieha na VOD a na platenej tematickej televízii," poznamenal k podujatiu, ktorého partnerom je tiež RTVS a po prvý raz aj Česká televízia.

 

Be2Can má podľa Ivana Hronca priniesť do českého a slovenského teritória prvotriednu svetovú artovú kinematografiu. "Žiaľ, stratili sme vzťah a kontakt so špičkovými svetovými festivalmi. Český a slovenský film nemá dnes zastúpenie v hlavných súťažiach týchto troch festivalov, v mnohých prípadoch niekoľko desaťročí. Je to alarmujúca situácia," zdôvodnil existenciu prehliadky, ktorá by mala vyvolať polemiku. "Ako je možné, že po 70. rokoch žiaden československý alebo český a slovenský film nebol v hlavnej súťaži v Cannes, ako je možné, že nebol v Benátkach a ako je možné, že nebol v Berlíne," doplnil s tým, že naše kinematografie majú síce zastúpenia na najprestížnejších festivaloch, ale v malých, postranných sekciách.

 

"Máme relatívne úspešný vzťah s Torontom a Rotterdamom, ale nemáme vzťah so svetovou špičkou. Maďari dostali minulý roka Oscara, Poliaci pred dvoma rokmi. Slováci a Česi nemajú dnes energiu na to, aby vôbec do tejto ligy vošli. Be2Can je o tom, aby sme vytvorili priestor na polemiku, okrem iného má kultúrnej verejnosti a tvorcom ukázať, kde tá svetová špička je a položiť otázku, ako je možné, že my tam nie sme."

 

V Bratislave bude Be2Can premietať v štyroch kinách (Kino Film Europe, Kino Lumiére, Kino Mladosť a DK Zrkadlový háj). "Máme zastúpené celé Slovensko. Verím tomu, že diváci si nájdu svoje kino a svoj najobľúbenejší film. Najviac nasadený je Toni Erdmann, ktorý je najočakávanejší najmä pre ohlasy z Cannes," informovala o programe Zuzana Hromcová. Upozornila tiež na masterclassy k projekciám, ktoré sa budú konať v Kine Film Europe. Lektorovať ich budú dramaturgovia prehliadky Aleš Stuchlý a Vít Schmarc. Na prehliadke sa diváci môžu stretnúť aj so spisovateľom Michalom Hvoreckým, ktorý sa bude venovať nemeckému filmu a najmä snímke Toni Erdmanna (r. Maren Ade).

 

"V programe prehliadky Be2Can3 sú štyria čerství nominanti na Oscara, je to uvedený film Toni Erdmann, film režiséra Danisa Tanovića Smrť v Sarajeve, rumunská dráma Sieranevada od režiséra Cristi Puiua a venezuelský film režiséra Lorenza Vigasa Zďaleka," povedala pre TASR Dagmar Krepopová, PR manažérka prehliadky, ktorá tiež uvedie snímku britského režiséra Kena Loacha Ja, Daniel Blake (Zlatá palma, Cannes 2016). V programe je tiež film talentovanej nemeckej režisérky Anne Zohra Berrached 24 týždňov o práve na potrat, ktorý podľa organizátorov určite vyvolá emotívne reakcie a diskusie. V Českej republike sa Be2Can3 koná v piatich mestách (Praha, Brno, Olomouc, Ostrava, Zlín) a v šiestich kinách od 6. do 12. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies