Vo Francúzsku schválili vrátenie 15 umeleckých diel ukradnutých Židom

NETKY.SK • 17 Február 2022, 13:00 • 2 min
Vo Francúzsku schválili vrátenie 15 umeleckých diel ukradnutých Židom

PARÍŽ - Francúzsky senát schválil vrátenie 15 umeleckých diel ukradnutých Židom počas druhej svetovej vojny. Ide o súčasť úsilia vlády o urýchlenie reštitúcií. Výsledok utorkového senátneho hlasovania oprávňuje štátne múzeá, v ktorých sa tieto diela nachádzajú, vrátane svetoznámeho Musée d'Orsay v Paríži, aby predmetný majetok odovzdali dedičom pôvodných vlastníkov.

slovakia

left justify in out

Francúzska ministerka kultúry Roselyne Bachelotová tento "historický" krok privítala. Vláda podľa nej prvýkrát za uplynulých 70 rokov urobila zásadné opatrenia zamerané na vrátenie umeleckých diel, "ktoré boli získané za znepokojivých okolností počas okupácie“ z dôvodu prenasledovania Židov.

 

img

 

Senát schválil návrh zákona po tom, ako ho koncom januára odobrila i dolná komora parlamentu. Na to, aby nadobudol účinnosť, je potrebný už len podpis francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

 

img

 

Počas nacistickej okupácie Francúzska boli ulúpené alebo odcudzené tisícky malieb vrátane diel svetoznámych umelcov. Od konca konfliktu sú tieto diela v opatere štátnych múzeí ako Louvre či Musée d'Orsay. Francúzska vláda v roku 2018 zriadila špeciálny útvar, ktorého úlohou je pátranie po legitímnych dedičoch ich pôvodných majiteľov.

 

img

 

Jedným z 15 diel, ktoré majú byť vrátené, je aj maľba Kríky ruží pod stromami od Gustava Klimta z roku 1905. Je to jediný obraz od tohto rakúskeho majstra vo vlastníctve francúzskeho štátu. Francúzske ministerstvo kultúry odhaduje, že počas druhej svetovej vojny, keď krajinu ovládali nacisti a kolaborantský vichystický režim, bolo vo Francúzsku ukradnutých celkovo 100 000 umeleckých diel.

 

Prečítajte si: VIDEO: Yael zverejnil chytľavú skladbu My. V klipe ukázal bábätko!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies