Hraško: Zákon o investíciách je nebezpečný, bojí sa o majetok ľudí

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 09:08 • 2 min
Hraško: Zákon o investíciách je nebezpečný, bojí sa o majetok ľudí

BRATISLAVA – Novela zákona, týkajúca sa významných investícií z dielne zákonodarcov Smeru-SD, je podľa opozičného poslanca za OĽaNO Igora Hraška zlá a nebezpečná. Preto ju nepodporí. Hraško to vyhlásil v závere deviateho rokovacieho dňa 19. schôdze Národnej rady (NR) SR v rámci rozpravy k tomuto bodu programu.

slovakia

left justify in out

Ak zákon parlament schváli, podľa Hraška bude o verejnom záujme rozhodovať vláda a nie verejnosť. "Skupinka ľudí rozhodne, čo je to verejný záujem. Mám obavy o majetok ľudí na Slovensku," skonštatoval poslanec. V mene verejného záujmu môže totiž podľa neho prísť k vyvlastňovaniu, o ktorom rozhodne vláda a nie súd.

Po novom majú byť totiž z rozhodovania o určení významnej investície vyradené obce a mestá. "Občania dotknutých miest a obcí sú z tohto procesu vylúčení, stačí, že rozhodne vláda," dodal Hraško. Takto sa podľa jeho slov obchádza občan, ktorému sa v konečnom dôsledku môže siahnuť na majetok. "Je to veľmi nebezpečné," podotkol.

V novele chce trojica poslancov Smeru-SD Maroš Kondrót, Michal Bagačka a František Petro zaviesť, aby sa kategória významných investícií rozšírila na všetky druhy stavieb. Za významnú investíciu sa bude považovať stavba s investičnými nákladmi najmenej 100 miliónov eur a s minimálne 300 novovytvorenými pracovnými miestami.

Poslanci chcú zároveň novelizovať aj stavebný zákon. Do praxe by sa tak mala zaviesť novinka, že pri významnej investícii už nebude potrebné záväzné stanovisko obce ako dotknutého orgánu v územnom konaní. O tom, že ide o významnú investíciu, totiž rozhoduje vláda. Podľa predkladateľov tak pôjde o rovnaký mechanizmus, ktorý sa už v súčasnosti uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest.

Poslanci v pléne diskutovali o tomto bode programu už po tretí raz. Opäť až na záver dňa, teda pár minút pred koncom rokovania. Vždy sa rozprava k návrhu zákona prerušila na konci rokovacieho dňa a v ten nasledujúci pokračovali poslanci inými terminovanými bodmi. V stredu 29. mája by sa však plénum malo týmto návrhom zákona zaoberať už od rána.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies