UNICEF ocenil pokrok Nitry pri integrácii vojnových utečencov

NETKY.SK • 12 Október 2023, 08:30 • 2 min
UNICEF ocenil pokrok Nitry pri integrácii vojnových utečencov

NITRA - Zlepšenie dostupnosti vzdelávania pre deti ukrajinských utečencov aj integráciu ich rodín do spoločnosti sa v Nitre podarilo zabezpečiť vďaka pomoci z Detského fondu OSN (UNICEF). Informovala o tom nitrianska radnica, ktorá pripomenula, že aktivity mesta ocenili na pracovnom stretnutí aj predstavitelia UNICEF.

slovakia

left justify in out

Mesto získalo z Detského fondu OSN pomoc v hodnote viac ako 630.000 eur. Aj vďaka tomu sa podarilo pokryť personálne náklady, rozšíriť priestorové a technické kapacity na školách, v školských a voľnočasových kluboch a skvalitniť prácu s mládežou. "Ide teda o prínos nielen pre deti a rodiny z Ukrajiny, ale pre všetkých v meste Nitra," zdôraznil mestský úrad.


Podľa magistrátu sa podarilo skvalitniť informačné, poradenské, integračné a ďalšie služby pre cudzincov. Zároveň sa vytvorila prepracovaná stratégia integrácie cudzincov v meste. "Poskytujeme psychologickú podporu pre deti a rodiny prichádzajúce z Ukrajiny, ale aj pre ostatných záujemcov s takouto potrebou. Boli zverejnené aj dve grantové výzvy Nitrianskej komunitnej nadácie, ktoré boli zamerané práve na sociálnu inklúziu," doplnila radnica.

V rámci integrácie sa v Nitre spustili aktivity na prepájanie detí a rodín na školách, vytvorili a posilnili sa aj podporné tímy na siedmich základných školách. "Na integráciu detí z Ukrajiny sa vytvoril tiež nízkoprahový klub na Novozámockej ulici a predškolský klub na Párovskej ulici. Súčasťou opatrení boli aj rôzne školenia či nákup 500 kníh dostupných pre krajskú knižnicu, základné školy a COMIN - kontaktné miesto pre cudzincov," pripomenula radnica po stretnutí so zástupcami organizácie UNICEF, ktoré sa konalo na mestskom úrade.


Podľa magistrátu UNICEF ocenil výsledky, ktoré Nitra dosiahla pri integrovaní utečencov a cudzincov do spoločnosti. "Označili nás za lídra v oblasti začleňovania detí a rodín, ktoré utiekli pred vojnou na Ukrajine," pripomenul. "Nitra môže slúžiť ako inšpirácia. UNICEF oceňuje líderstvo mesta Nitra, ktoré preukázalo, že z úsilia o sociálnu inklúziu ukrajinských detí a ich rodín môže mať prospech celá komunita," cituje radnica vyjadrenie Michaely Bauer z UNICEF po stretnutí na mestskom úrade.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR / Henrich Mišovič
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies