Hranica medzi toxickou a zdravou pozitivitou: Ako vie prehnane "ružové" myslenie priniesť viac škody než úžitku

NETKY.SK • 16 November 2023, 09:40 • 2 min
Hranica medzi toxickou a zdravou pozitivitou: Ako vie prehnane "ružové" myslenie priniesť viac škody než úžitku

Toxická pozitivita je typ agresívnej pozitivity, ktorá zvyčajne vedie k tomu, že sa cítite horšie, nie lepšie. Niektorí nadšenci pozitivity majú pocit, že potrebujú myslieť pozitívne a 100% času premietať pozitivitu na iných. Tento typ myslenia môže byť dusivý, pričom pozitivitu považuje za akýsi liek na všetko. Tento typ myslenia vie vyvolať ešte väčšie problémy.

slovakia

left justify in out

Pozitívne myslenie pomáha posunúť váš pohľad od zamerania sa na problémy a obmedzenia k rozpoznaniu príležitostí a možností. Osvojením si pozitívneho myslenia sa naučíte pristupovať k výzvam s optimizmom, kreativitou a odolnosťou. Tento posun v perspektíve otvára nové cesty a riešenia, ktoré mohli byť predtým prehliadané.

Samozrejme, pozitivita sama o sebe nie je toxická. Ľudská túžba nájsť zmysel v negatívnych zážitkoch je obdivuhodná. Existuje však celý rad emócií a skúseností, ktoré zažívame, a pozitívne lekcie nepochádzajú z ich potláčania.

Pozitívne myslenie je vo všeobecnosti užitočnejšie a zdravšie ako negatívne myslenie. Môže však existovať nesprávny spôsob, ako na to.

Potláčanie autenticity

Jedným z najväčších dôvodov, prečo sa vyhnúť toxickej pozitivite, je to, že sa spolieha na znižovanie a popieranie toho, ako sa skutočne cítite – stratégie, ktoré nie sú účinné a zvyčajne z dlhodobého hľadiska zlyhávajú, hovorí Suzanne C. Segerstrom, PhD, MPH, profesorka psychológie. na Univertite v Kentucky v Lexingtone, ktorý študuje, ako emočná regulácia ovplyvňuje zdravie.

Toxická pozitivita vás povzbudzuje, aby ste neboli svojím autentickým ja, nútiť sa byť pozitívny v situáciách, keď je to neprirodzené, skončí neplatnosťou vašich bežných ľudských skúseností.

Vďačnosť na druhej strane zahŕňa uznanie a ocenenie pozitívnych stránok života bez toho, aby sme odmietali alebo ignorovali tie negatívne. Ide o kultiváciu myslenia, ktoré rozpoznáva a vyjadruje uznanie za veľké alebo malé požehnania, s ktorými sa denne stretávame.

 

Rozdiel medzi toxickou a zdravou pozitivitou

Hlavný rozdiel medzi optimizmom a toxickou pozitivitou je v tom, že optimizmus nepopiera nepríjemné skutočnosti. V skutočnostije optimizmus často viditeľný, keď sú ľudia konfrontovaní s nejakým druhom nepriazne alebo ťažkostí.

Toxická pozitivita je v skutočnostiformou gaslightingu, čo je výraz, keď vás niekto prinúti spochybňovať svoj vlastný zmysel pre realitu. Môže to spôsobiť, že sa ľudia odpútajú od svojich negatívnych pocitov, racionalizujú si neprijateľné skúsenosti a dokonca aj ostatných.

Potláčanie emócií má na naše telo stresujúci vplyv. Keď výskumníci nechali dve skupiny účastníkov pozerať emocionálne provokujúci film, skupina povzbudzovaná k potlačeniu svojich pocitov vykazovala vyššiu srdcovú frekvenciu ako tí, ktorí mohli reagovať podľa vlastného uváženia. Postupom času má neustále potláčanie vlastných emócií fyzické a psychické účinky.

Bežné prejavy toxickej pozitivity

Toxická pozitivita často zahŕňa používanie zjednodušujúcich vyhlásení na potlačenie negatívnych pocitov, či už sú to vaše vlastné alebo cudzie pocity. Zistite, či poznáte niektorú z nasledujúcich fráz:

"Všetko sa deje z nejakého dôvodu."

"Pozri sa na svetlú stránku!"

"Môže to byť horšie."

"Zostaň pozitívny!"

"Všetko to dopadne."

"Dostaneš sa z toho."

"Keď som to dokázal ja, dokážeš to aj ty!"

"Neúspech nie je možnosť."

Zdravšie alternatívy pomoci:

Zdravšou alternatívou k toxickej pozitivite je potvrdzovať emócie a ponúkať nádej. Tento prístup umožňuje vám a ostatným zažiť a spracovať ťažké pocity namiesto toho, aby ste ich potláčali. Namiesto toxickej pozitivity skúste skôr zdravšie alternatívy pomoci:

"Toto je ťažké. Som tu pre teba." (Namiesto „Všetko vždy dobre dopadne.“)

"Je normálne, že sa kvôli tomu cítiš rozrušený." S čím ti viem pomôcť?" (Namiesto „Zostaň pozitívny!“)

„Viem, aké to musí byť ťažké. Je normálne, že sa cítiš utrápene. Poďme spolu nájsť spôsob, ako to zvládnuť." (Namiesto „Všetko sa deje z nejakého dôvodu.“)

"Neúspech je súčasťou rastu a úspechu." (Namiesto  „Neúspech nie je možnosť)

Ľudské emócie sú súčasťou ľudskej skúsenosti. Ich minimalizovaním nič nezískame a v skutočnosti môžeme narobiť veľa škody. Namiesto toho, aby sme sa pozerali zhora na niekoho, kto sa necíti pozitívne, môžeme rozvíjať empatiu voči nemu a jeho okolnostiam.

 

Ako na zdravú pozitivitu?

Kľúčom k tomu, aby ste boli zdravým spôsobom pozitívny, je mať súcit a empatiu pre seba a ostatných vo svojom úsilí byť pozitívny. Pochopte, že negatívne pocity sú bežnou súčasťou života, ktorú by ste nemali ignorovať ani potláčať. Skôr by ste si mali dovoliť cítiť negatívne emócie a rozvíjať návyky, ktoré pomaly trénujú váš mozog, aby zmenil negativitu na pozitivitu.

Prvým krokom je pochopenie rozdielu medzi zdravou a toxickou pozitivitou. Naučiť sa identifikovať toxicitu v sebe a nájsť rovnováhu je o niečo náročnejšie. Pomôcť môže nastavenie realistických očakávaní . Ak ste v prechode, detoxikujete sa alebo sa zotavujete z traumy či závislosti, negatívne emócie sú normálne a zdravé. Je dôležité, aby ste sa cez tieto negatívne emócie spracovali a v liečbe sa naučili nové spôsoby a metódy ich spracovania. 

Negatívne emócie sú súčasťou života a spracovať pocity ako smútok, smútok a hnev je pre nás zdravé a užitočné. Dosiahnutie rovnováhy medzi zachovaním pozitívneho myslenia a uznaním našich autentických emócií je kľúčové pre naše duševné zdravie a celkovú pohodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: linkedin.com, everydayhealth.com, thepoutingroom.com, pacificsandsrecovery.com, domore.ag, forbes.com, therapist.com, betterup.com. titulná foto: Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies