P. Pellegrini: Na zavedenie povinnej vojenskej služby treba široký konsenzus

NETKY.SK • 2 Január 2019, 14:51 • 2 min
P. Pellegrini: Na zavedenie povinnej vojenskej služby treba široký konsenzus

BRATISLAVA - Ak sa má zaviesť povinná vojenská služba, je potrebná celospoločenská dohoda. Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) to povedal v stredu v reakcii na ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), ktorý pripustil celospoločenskú diskusiu o tejto téme.

slovakia

left justify in out

Slovensko by podľa premiéra mohlo mať problém v prípade vážnej krízovej situácie. "To je tak vážne rozhodnutie, že by malo byť sprevádzané veľkou diskusiou a širokým spoločenským konsenzom. Aby to nebolo riešenie, ktoré potom nasledujúca vláda, ktorá bude mať úplne iný názor, zruší," uviedol. Ak sa má povinná vojenčina zaviesť, musí to byť podľa neho výsledkom celospoločenskej dohody a zhody.

 

Premiér ozrejmil, že v súčasnosti je na Slovensku niekoľko generácií, ktoré základnú vojenskú prípravu neabsolvovali. "V prípade potreby je tu problém, či by bola ochotná mladá generácia nejakým spôsobom sa zúčastniť na akciách alebo aktivitách na obranu SR," tvrdí. Ak by aj prejavila ochotu, je podľa neho otázne, či by toho bola schopná.

 

 

Šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) si myslí, že prípadné zavedenie povinnej vojenčiny bude zodpovedať vývoju bezpečnostnej situácie v Európe a vo svete. Čo sa týka povolania profesionálneho vojaka, Kažimír tvrdí, že rozpočet rezortu obrany ponúka priestor na vytvorenie vhodných podmienok na zatraktívnenie vojenského povolania.

 

Minister Gajdoš pre TASR pripustil zavedenie povinnej vojenskej služby, ak by v budúcnosti vznikla potreba doplniť Ozbrojené sily SR a bolo by to nevyhnutné z hľadiska obrany krajiny. Vyžadovalo by si to však podľa neho celospoločenskú diskusiu a nemalé investície do zabezpečenia infraštruktúry. Opozičné strany SaS a OĽaNO diskusiu o povinnej vojenskej službe odmietajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona