Štátna tajomníčka Brocková uviedla, že Slovensko podporuje skoré sformovanie stabilnej libanonskej vlády

NETKY.SK • 18 Máj 2021, 12:55 • 2 min
Štátna tajomníčka Brocková uviedla, že Slovensko podporuje skoré sformovanie stabilnej libanonskej vlády

BRATISLAVA - Slovensko podporuje skoré sformovanie stabilnej libanonskej vlády ako základného predpokladu prekonania hlbokej politickej a socio-ekonomickej krízy, a naštartovania potrebných štrukturálnych reforiem.

slovakia

left justify in out

Uviedla to Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenska Ingrid Brocková, ktorá v Libanone rokovala s ministrom zahraničných vecí a emigrantov Libanonu Charbelom Wehbem.

 

img

Wehbe zdôraznil, že nevyhnutným predpokladom na obnovenie dôvery libanonskej spoločnosti v štátne inštitúcie je uskutočnenie demokratických volieb v riadnom termíne. Libanonský minister zároveň poďakoval za doterajšie humanitárne aktivity Slovenska pre krajinu. „Sme si vedomí dodatočného bremena Libanonu v podobe vysokého počtu utečencov, ktorý napriek svojim vlastným domácim výzvam vytvára podmienky na zabezpečenie ich základných potrieb,“ konštatovala Brocková. Zároveň odovzdala klinike v meste Dbayeh, ktorú prevádzkuje Vysoká škola sv. Alžbety, materiálnu pomoc na zabezpečovanie základnej zdravotnej starostlivosti utečencom v navštívenom tábore.

 



Hlavnou témou rozhovorov s predstaviteľmi Libanonskej obchodnej komory boli vzájomné ekonomické vzťahy. Ingrid Brocková poukázala na to, že nie je využitý potenciál rozvoja sektorovej spolupráce a možnosti zvýšenia dynamiky vzájomného obchodu. „Mame záujem o prehĺbenie našich kontaktov medzi podnikateľskou sférou, konkrétne v oblasti zdravotníctva, poľnohospodárstva, turizmu, ako aj podpory rozvoja digitálnych technológií, “ povedala Brocková počas stretnutia s predsedom libanonskej obchodnej komory Mohammedom Choucairom.

Debatovala aj so zástupkyňou osobitného koordinátora Organizácia Spojených národov pre Libanon Najat Rochdi. Témou bola aktuálna politická, finančná a sociálno-ekonomická situácia v krajine a jej dopad na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, vrátane vysokého počtu utečencov z dôvodov sýrskeho konfliktu.

Návšteva štátnej tajomníčky pokračuje v údolí Biká, kde slávnostne odovzdá do užívania projekt vodnej nádrže vybudovanej za pomoci SlovakAid a v spolupráci s MVO ADRA. Následne sa na obede stretne s guvernérom regiónu Baalbek – Hermel. Počas dňa navštívi aj utečenecký tábor pre sýrskych utečencov v meste Zahle.

 

Prečítajte si tiež: Slovensko si praje, aby sa členom Európskej únie stalo aj Srbsko



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies