Tajomstvá zabudnutej minulosti: Časové schránky ukazujú život spred stáročí, sú aj vo vesmíre

NETKY.SK • 20 Január 2024, 19:00 • 2 min
Tajomstvá zabudnutej minulosti: Časové schránky ukazujú život spred stáročí, sú aj vo vesmíre

Časové schránky sú fascinujúcim spôsobom, ako zachytiť a odovzdať dedičstvo minulosti pre budúcnosť. Môžu nám pomôcť lepšie pochopiť, kto sme, odkiaľ sme a kam smerujeme. Možno sa raz dozvieme, čo si o nich myslia tí, ktorí ich otvoria.

slovakia

left justify in out

Časové schránky sú úkryty historických predmetov alebo informácií, ktoré majú slúžiť ako metóda komunikácie s ľuďmi v budúcnosti. Môžu pomôcť budúcim historikom, archeológom alebo antropológom. Časové schránky sa niekedy vytvárajú pri príležitosti významných momentov, ako sú svetové výstavy, položenie základného kameňa budov alebo výročia.

V tomto článku sa pozrieme na niektoré zaujímavé príklady časových schránok na Slovensku a vo svete.

Časové schránky na Slovensku

Na Slovensku existuje niekoľko časových schránok, ktoré boli uložené pri rôznych príležitostiach.

V roku 1993 bol pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky uložený do zeme pri Bratislavskom hrade kovový valček obsahujúci listinu o vzniku štátu, slovenskú hymnu, vlajku, erb, mince, známky, noviny a iné dokumenty. Schránka by mala byť otvorená v roku 2093.

V roku 2000 bol pri príležitosti milénia uložený do zeme pri Katedrále svätého Martina v Bratislave kovový valček obsahujúci listinu o milénium, slovenskú hymnu, vlajku, erb, mince, známky, noviny, CD s hudbou, videokazetu s filmom a iné dokumenty. Schránka by mala byť otvorená v roku 3000.

V roku 2013 bol pri príležitosti 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu uložený do zeme pri Kostole svätého Cyrila a Metoda v Nitre kovový valček obsahujúci listinu o výročí, slovenskú hymnu, vlajku, erb, mince, známky, noviny, CD s hudbou, DVD s filmom a iné dokumenty. Schránka by mala byť otvorená v roku 2163.

Unikátne svedectvá

Vo svete existuje mnoho časových schránok, ktoré boli vytvorené za rôznych okolností a s rôznymi cieľmi.

Krypta civilizácie z roku 1936 umiestnená na Oglethorpe University v USA určená k otvoreniu v roku 8113. Je považovaná za prvú časovú schránku v modernom zmysle. Obsahuje viac ako 600 predmetov, ktoré majú reprezentovať ľudskú civilizáciu, ako napríklad knihy, hudobné nástroje, hračky, zbrane, náboženské symboly, umenie, oblečenie a iné. Autormi termínu časová schránka sú raketový konštruktér George Pendrey a prezident univerzity Thornwell Jacobs.

Westinghouse Time Capsules z rokov 1939 a 1965 umiestnené pod povrchom parku Corona v New Yorku určené k otvoreniu v roku 6939. Sú to dva 2,3 metra dlhé valce z mädi, chrómu a striebra, ktoré obsahujú bežné predmety, ako napríklad cievky nite a bábiky, semená plodín, denný tlač, mikroskop alebo slovník. Boli vytvorené pri príležitosti svetových výstav v New Yorku ako súčasť expozície firmy Westinghouse Electric.

Časové schránky vo vesmíre z rokov 1972, 1973, 1977 a 1977 umiestnené na palube kozmických sond Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 a Voyager 2 určené k doručeniu mimozemským civilizáciám. Sú to zlaté platne alebo zlaté rekordy, ktoré obsahujú zvuky, obrazy a správy zeme a ľudstva, ako napríklad pozdravy v rôznych jazykoch, hudbu z rôznych kultúr, fotografie z prírody a spoločnosti, matematické a fyzikálne vzorce a iné. Boli vytvorené pod vedením astronóma Carla Sagana.

Ukázali svoje svedectvá

Niektoré časové schránky už dosiahli svoj termín otvorenia a odhalili svoj obsah zvedavým očiam. 

V roku 2000 bol otvorený Detroit Century Box, ktorý bol uložený v roku 1900 pri príležitosti nového storočia. Schránka obsahovala fotografie a dopisy 56 významných obyvateľov mesta, ktorí popisovali život v roku 1900 a predpovedali svet v roku 2000. Starosta William Maybury tiež zanechal v schránke list svojmu budúcemu nástupcovi.

V roku 2014 bola otvorená časová schránka, ktorý bol uložený v roku 1914 pri položení základného kameňa budovy Scottish Parliament v Edinburghu. Schránka obsahovala noviny, mince, fotografie, plány budovy a správu od architekta Sira Henryho Raeburna.

V roku 2016 bola otvorená časová schránka, ktorý bol uložený v roku 1966 pri príležitosti 50. výročia vzniku MIT v USA. Schránka obsahovala predmety, ktoré mali demonštrovať pokrok vedy a techniky, ako napríklad tranzistor, integrovaný obvod, laser, mikrofilm, DNA vzorka a správa od prezidenta univerzity Jamesa Killiana.

Tieto a ďalšie príklady časových schránok, ktoré už boli otvorené, nám poskytujú zaujímavý pohľad na minulosť a jej očakávania od budúcnosti. Niektoré predpovede sa naplnili, iné nie, ale všetky sú svedectvom ľudskej zvedavosti, kreativity a nádeje.

Najzaujímavejšie nálezy

Časové schránky niekedy ukrývajú prekvapivé, zábavné alebo zvláštne veci, ktoré odrážajú osobnosť, humor alebo záujmy ich tvorcov.

V roku 2019 bola otvorená časová schránka, ktorý bol uložený v roku 1992 pri príležitosti 500. výročia objavenia Ameriky. Schránka obsahovala predmety, ktoré mali reprezentovať kultúru a život v 20. storočí, ako napríklad knihy, hudobné nástroje, hračky, oblečenie a iné.

 Medzi nimi sa našiel aj balík čokoládových tyčiniek Twix, ktorý bol v dobrom stave a bol zjedený jedným z prítomných.

V roku 2017 bola otvorená časová schránka, ktorý bol uložený v roku 1968 pri príležitosti otvorenia mosta Golden Gate v San Franciscu. Schránka obsahovala noviny, mince, fotografie, plány mosta a správu od jeho architekta. Zaujímavosťou bolo, že schránka bola ukrytá v jednej z betónových nôh mosta a bola náhodne objavená pri jeho rekonštrukcii.

V roku 2014 bola otvorená časová schránka, ktorý bol uložený v roku 1795 pri položení základného kameňa budovy Massachusetts State House v Bostone. Schránka obsahovala mince, noviny, medailu s podobizňou Georgea Washingtona a striebornú dosku s nápisom od Paula Reverea a Samuela Adamsa, ktorí boli vtedajšími guvernérom a viceguvernérom štátu. Schránka bola považovaná za najstaršiu v USA.

Časové schránky sú fascinujúcim spôsobom, ako zachytiť a odovzdať dedičstvo minulosti pre budúcnosť. Môžu nám pomôcť lepšie pochopiť, kto sme, odkiaľ sme a kam smerujeme. Možno sa raz dozvieme, čo si o nich myslia tí, ktorí ich otvoria.

Zdroj:

www.magazin.pluska.sk/spektrum/fakty-x-zahadne-casove-schranky/1

www.plnielanu.zoznam.sk/tipy-a-triky-10-tipov-na-skladovanie-veci/

www.bratislavaden.sk/budte-aj-vy-pri-otvarani-casovej-schranky-z-michalskej-veze-svoje-tajomstva-odhali-po-viac-ako-175-rokoch/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: newsroom.ocfl.net
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies