Hodnoty jemných prachových častíc vo vzduchu takmer všade presahujú limity

NETKY.SK • 14 Marec 2023, 11:30 • 2 min
Hodnoty jemných prachových častíc vo vzduchu takmer všade presahujú limity

BERLÍN - Takmer všetci obyvatelia Zeme dýchajú vzduch znečistený jemnými prachovými časticami. Len 0,001 percenta populácie obýva miesta, kde hodnoty týchto veľmi malých častíc vo vzduchu nepresahujú povolené limity. Vyplýva to z výsledkov štúdie zverejnenej v časopise Lancet Planetary Health, informovala v utorok agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Najvyššia denná hodnota vystavenia sa jemným prachovým časticiam, známym aj ako PM2,5, bola podľa štúdie v roku 2019 celosvetovo prekročená v priemere v 70 percentách dní. Častice PM2,5 majú priemer menší ako 2,5 mikrometra – jeden mikrometer je len jedna tisícina milimetra. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v roku 2021 znížila povolenú ročnú úroveň vystavenia sa PM2,5 z desať na päť mikrogramov na meter kubický vzduchu.

 

Výskumná skupina vedená profesorom Yumingom Guom z univerzity v austrálskom Melbourne na základe výsledkov meraní a počítačových modelov skúmala globálnu úroveň znečistenia časticami PM2,5 v rokoch 2000-2019. Svoje zistenia publikovala v spomínanej štúdii v Lancet Planetary Health. Podľa vedcov bola v tomto období priemerná ročná hodnota PM2,5 v ovzduší 32,18 mikrogramov (μg) na meter kubický vzduchu. Najviac jemných prachových častíc (50 μg) bolo nameraných na východe Ázie, následne v južnej Ázii (37,2) a na severe Afriky (30,1). Naopak najnižšie hodnoty bádatelia zistili v Austrálii a na Novom Zélande (8.5 μg), v Oceánii (12,6) či v Južnej Amerike (15,6).

 

Úroveň PM2,5 v Európe však podľa štúdie v sledovanom období klesla, rovnako ako v severnej Amerike a Afrike. V roku 2000 boli Európania vystavení nadmernej hodnote jemných prachových častíc 60 percent dní v roku, zatiaľ čo v roku 2019 to bolo len 25 percent dní. WHO upozorňuje, že každoročne zomrie na celom svete sedem miliónov ľudí na následky znečistenia ovzdušia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies