Pozrite si pravidlá schválené počas lockdownu. Platiť bude od dnešnej polnoci!

NETKY.SK • 24 November 2021, 18:13 • 2 min
Pozrite si pravidlá schválené počas lockdownu. Platiť bude od dnešnej polnoci!

BRATISLAVA – Vláda dnes schválila dvojtýždňový lockdown, ktorý platí od štvrtka (25. novembra) na dva týždne.

slovakia

left justify in out

Koaliční partneri počas rokovania vlády zároveň schválili 90-dňový núdzový stav, ktorý umožňuje zavedenie zákazu vychádzania. Platiť bude od dnešnej polnoci, teda od štvrtka (25. novembra). Zákaz vychádzania bude platiť v hodinách od 5:00 do 20:00

 

Ako informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, kabinet Eduarda Hegera schválil zopár výnimiek zo zákazu vychádzania. Po 10 dňoch vláda opäť prehodnotí aktuálnu pandemickú situáciu.

 

 

Otvorené esenciálne obchody

Ak sa situácia nezlepší a počet infikovaných a hospitalizovaných pacientov s Covid-19 bude naďalej pribúdať, opatrenia a lockdown sa predĺži. Ak sa, naopak, situácia stabilizuje, uvoľňovanie opatrení sa o dva týždne bude týkať zaočkovaných.  

 

Ľudia môžu svoje domovy opustiť v prípade nevyhnutných nákupov potravín, drogérie, liekov, obuvi, krmív pre zvieratá do najbližších obchodov. Otvorené ostanú aj čerpacie stanice či trafiky.

 

Verejnosť môže naďalej využívať nevyhnutné služby ako je ambulantný predaj jedál v gastroprevádzkach, banky, poisťovne, autoservisy a STK, čistiarne, výdajne e-shopov, kľúčové služby, optiky, servis mobilov či kúpele zo zdravotných dôvodov. 

 

 

Vláda odporúča home office

Výnimka sa vzťahuje aj na cestu do a zo zamestnania s potvrdením od zamestnávateľa, kde bude stanovená pracovná dobamiesto výkonu práce.  

 

Vláda odporúča všetkým, ktorí môžu, aby prešli na home office. Výnimka sa týka aj na ceste na výkon podnikateľskej činnosti alebo inej obdobnej činnosti, ktorá nemôže byť vykonávaná ako práca z domácnosti.

 

img

 

Povolená je aj cesta na a z očkovania či testovania na ochorenie COVID-19 alebo cesta do jaslí či škôl. Výnimka sa samozrejme vzťahuje aj na rodičov či sprievod, ktorý odprevádza deti do týchto zariadení.

 

V rámci svojho okresu sú povolené prechádzky v prírode, cesta za účelom starostlivosti o hospodárske zvieratá, prechádzky so psami a mačkami do 500 metrov od bydliska

 

Prechádzky v prírode

Pobyt v prírode v rámci hlavného mesta SR Bratislava sa za okres považuje územie Bratislavského samosprávneho kraja a v prípade mesta Košice sa za okres považuje územie okresov Košice I, Košice II, Košice III, Košice IV a Košice okolie a cestu späť.

 

Zákaz vychádzania sa nebude týkať ani zdravotnej starostlivosti a cesty na účel starostlivosti o blízku osobu, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný, a cestu späť.

 

img

 

Výnimky taktiež platia pre pohreb, sobáš a krst. Platí tiež na cestu do zdravotníckeho zariadenia na účel poskytnutia neodkladnej zdravotnej starostlivosti alebo plánovanej zdravotnej starostlivosti vrátane sprevádzania blízkej osoby alebo príbuzného a cestu späť.

 

Na cestu na účel vycestovania do zahraničia a cestu späť pri návrate zo zahraničia. V čase od 05:00 do 20:00 hodiny je povelené ísť na pojednávanie alebo verejné zasadnutie.

 

Súvisiaci článok: Na Slovensku bude platiť dvojtýždňový lockdown! Zaočkovaní výhody mať nebudú

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies