Historický okamih pre slovenské kompostárne. Vznikla Kompostovacia asociácia Slovensko - KOMPAS

NETKY.SK • 6 December 2023, 09:48 • 2 min
Historický okamih pre slovenské kompostárne. Vznikla Kompostovacia asociácia Slovensko - KOMPAS

BRATISLAVA - Novovzniknutá asociácia KOMPAS má za cieľ združovať výrobcov kompostu a spracovateľov biologicky rozložiteľného odpadu a materiálov, zastupovať ich záujmy a vytvoriť im podnetný priestor na zdieľanie skúseností a príkladov dobrej praxe.

slovakia

left justify in out

Asociácia KOMPOS ako ambasádor kompostu – prostriedku pre zlepšenie zdravia pôdy sa zameria aj na zvyšovanie povedomia o význame kompostu medzi poľnohospodármi a verejnosťou. „Viac ako 50 percent pôdy Slovenska je ohrozenej eróziou, čím prichádzame nielen o pôdu, ale aj o významné množstvá vody, ktoré by mohla pôda zadržať. Kvalitným kompostom máme šancu tento stav zvrátiť. Ten má totiž pozitívny dopad na schopnosť pôdy zadržiavať vodu, sekvestrovať atmosférický uhlík a podporiť biodiverzitu v prírode,” hovorí jedna zo zakladateliek asociácie Lucia Baľak, odborníčka na pôdny mikrobióm.  


Na Slovensku je od júla roku 2021 povinný zber kuchynského odpadu z domácností. Biologicky rozložiteľné materiály a odpady sú cenná surovina a majú byť použité na výrobu kvalitného kompostu v súlade s hierarchiou obnovy produkčných zdrojov a s hierarchiou zhodnotenia odpadov. V roku 2022 sa samosprávy vyzbierali z domácností 37 342 ton kuchynského odpadu, pričom toto číslo predstavuje necelých 10 percent z celkového potenciálu produkcie kuchynského odpadu z domácností.

Kapacity na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu kompostovaním na Slovensku nie sú dostatočné. V dôsledku použitia nesprávnych postupov je výsledkom jeho spracovania nekvalitný kompost, o ktorý medzi poľnohospodármi nie je záujem.



„Ekologická a ekonomická pridaná hodnota kompostovania je nepopierateľná. Musíme sa však na kompostárne začať pozerať ako na zariadenia, ktorých prvoradou úlohou je výroba kvalitných kompostov. Len pomocou nich vieme maximalizovať benefity kompostov pre životné prostredie a zabezpečiť dlhodobý záujem o komposty. K tomu potrebujeme kvalitnú surovinu, dostatočne vybavené kompostárne, ale hlavne obsluhu, ktorá bude rozumieť potrebám kompostovacieho procesu. Verím, že táto asociácia tomu pomôže,“ doplnil Branislav Moňok, predseda asociácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Kompas - Kompostovacia asociácia Slovenska, Foto: menejodpadu.sk (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies