Niektorí umelci študujú šesť rokov, aby následne zarábali 40 eur mesačne

NETKY.SK • 20 Február 2020, 17:07 • 2 min
Niektorí umelci študujú šesť rokov, aby následne zarábali 40 eur mesačne

BRATISLAVA – Niektorí umelci študujú šesť rokov, aby následne zarábali 40 eur mesačne. Uviedla to na dnešnej tlačovej konferencii Slovenská koalícia pre kultúrnu diverzitu (SKKD). Súčasný stav podpory umenia považuje za katastrofálny.

slovakia

left justify in out

Kultúra produkuje 4,4 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) v rámci Európskej únie (EÚ) a vytvára spolu viac ako 8,5 milióna pracovných miest.

 

Predstavitelia SKKD tvrdia, že napriek pozitívnemu ekonomickému vývoju podpora umenia na Slovensku klesá a stále nepredstavuje jedno percento HDP, ktoré sa vláda zaviazala poskytovať umelcom v roku 2014 v rámci Stratégie rozvoja kultúry 2014 - 2020.

 

img

 

Najkritickejšia je situácia vo výtvarnom umení
SKKD zdôrazňuje, že v rokoch 1991 až 2020 vzrástli HDP, minimálny príjem a priemerný príjem obyvateľov na deväťnásobok. Príjmy v niektorých umeleckých odvetviach napriek tomu nestúpli, práve naopak, poklesli. 

 

Za najkritickejšiu považujú situáciu v rámci výtvarného umenia, v ktorom priemerný príjem klesol o dve tretiny. Niektorí výtvarní umelci tak dosahujú priemerný mesačný príjem 40 eur. Ich postavenie navyše zhoršuje právna úprava, ktorá neumožňuje zahrnúť výdavky na nákup umeleckých diel do zníženia daňového základu. 

 

Koalícia poukazuje aj na systém udeľovania grantov, pri ktorom je potrebné priloženie výpisu z registra občianskych združení. Výpis vyhotovuje ministerstvo vnútra, ktoré ho posiela poštou. Od podania žiadosti o tento výpis do jeho doručenia však ubehne často aj 42 dní. Žiadosť o grant je tak následne zamietnutá pre včasné nedodanie.

SKKD poukazuje, že takýto vývoj situácie trvá už 15 rokov. Ministri kultúry sa menia, ale situácia nie. Umelci preto žiadajú, aby došlo k dôslednému a nekompromisnému uplatňovaniu zdravého rozumu a k náprave celej situácie.

 

img

 

Podpora umenia

Chcú, aby sa podpora kultúry dvihla na úroveň jedného percenta HDP a začalo sa viac diskutovať o podpore umenia. SKKD tvrdí, že kým jedno vyrobené auto na Slovensku sa predá za 15-tisíc eur, do štátneho rozpočtu sa vráti 350 eur.

 

Z lístkov predaných napríklad na koncert v hodnote 15-tisíc eur sa však vráti do štátneho rozpočtu 3 500 eur. Umelci preto chcú rozpútať diskusiu o systémových zmenách. Zároveň žiadajú, aby sa situáciou začali vážne zaoberať predstavitelia rezortu kultúry.

SKKD je najväčšou asociáciou umelcov na Slovensku. Reprezentuje vyše 200 asociácií, združení a súborov z mnohých oblastí umenia, hudby, výtvarného umenia, divadla, literatúry, televíznej a filmovej tvorby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona