Študenti zo 17 krajín si v Nitre zmerajú sily v poľnohospodárskych zručnostiach

NETKY.SK • 15 August 2023, 15:45 • 2 min
Študenti zo 17 krajín si v Nitre zmerajú sily v poľnohospodárskych zručnostiach

NITRA - Celkovo 18 tímov zo 17 krajín Európy si zmeria sily na 6. ročníku medzinárodnej súťaže Agro Challenge Slovakia 2023, ktorá sa začína v Nitre. Organizátorom tohtoročnej súťaže v poľnohospodárskych zručnostiach študentov je Stredná odborná škola veterinárna v Nitre v spolupráci s odborníkmi zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, informovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Súťaž potrvá do 18. augusta.

slovakia

left justify in out

Vyhlasovateľom každoročnej medzinárodnej súťaže je organizácia Europea International. Táto organizácia združuje na európskej úrovni školy v zelenom sektore v oblasti odborného vzdelávania a prípravy. "Súťaž významným spôsobom prispieva k rozvoju poľnohospodárstva, k propagácii regiónu a k posilneniu medzinárodnej spolupráce," skonštatovali organizátori.

 

Tímy, medzi ktorými sú aj dva slovenské, budú súťažiť v 18 disciplínach. Patrí k nim stohovanie veľkých balíkov traktorom, výmena nožov na diskovej kosačke či výmena kolies na malotraktore, pílenie a rúbanie dreva, montáž oplôtka, jazda s traktorom a vlečkou po dráhe. Študenti predvedú svoje zručnosti aj v ukladaní malých balíkov na vymedzenú plochu, kotúľaní balíkov sena po dráhe, zbíjaní a drôtikovaní rámikov pre včely. V rámci súťaže budú odhadovať živú hmotnosť zvierat, ručne dojiť kravy, šúpať jablká na čas a hodnotiť kvalitu mlieka a mliečnych výrobkov. 

Súčasťou súťažných disciplín je aj určovanie vajec hydiny a bežcov, určovanie semien celých rastlín obilnín, strukovín, ďatelinovín, olejnín v latinskom jazyku, určovanie chorôb, škodcov a burín kultúrnych plodín podľa obrazovej prílohy a výpočet a príprava kŕmnej dávky pre zvieratá.

Všetky súťažné disciplíny sa uskutočnia v areáli Strednej odbornej školy veterinárnej v Nitre a v areáli výstaviska Agrokomplex. Každý z účastníkov súťaže získa certifikát o účasti a najlepšie tímy a súťažiaci budú ocenení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: TV Nitrička
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies