V Malej Fatre vyhodnotili monitoring šeliem, ich stopy hľadalo v teréne vyše sto ľudí

NETKY.SK • 27 Február 2024, 09:07 • 2 min
V Malej Fatre vyhodnotili monitoring šeliem, ich stopy hľadalo v teréne vyše sto ľudí

MALÁ FATRA - V Malej Fatre počet rysov a vlkov oproti minulým rokom nerastie. Taký záver aspoň získali na správe národného parku. Údaje sa podarilo zozbierať vyše stovke ľudí počas deviateho zimného monitoringu.

slovakia

left justify in out

Stopy šeliem hľadalo v teréne 102 ľudí. Začiatkom februára neboli ideálne podmienky, ale ak by termín odkladali, monitoring by sa už nedal urobiť vôbec. Zaujímavé bolo, že v severnej časti Krivánskej Malej Fatry sa nenašli žiadne stopy veľkých šeliem.

„Mohlo to byť aj nejakými mikroklimatickými podmienkami. Juh bol troška viac vytopený, bolo menej snehu, zvieratá sa pohybovali v južnej časti,“ uviedol zoológ Správy Národného parku Malá Fatra Tomáš Flajs.

Stopy sa ideálne hľadajú krátko po snežení. Tento rok to mali stopári ťažšie. Strážca Správy Národného parku Malá Fatra Peter Palčovič v južnej časti Krivánskej Malej Fatry našiel stopy medveďa a rysa.

„V podstate všetky stopy, ktoré som našiel, boli staršie, takže okrem medveďa som to nevedel jednoznačne určiť,“ potvrdil.

Na území parku bol iba jeden rys

Priamo na území národného parku bol iba jeden rys, stopy ďalšieho našli v ochrannom pásme. Troch rysov našli v Lúčanskej časti Malej Fatry, ktorú zahrnuli do monitoringu iba vlani. Za taký malý počet môžu zrejme premnožené diviaky.

„Rys si uloví nejakú korisť, ale tým, že je veľa diviakov, tak diviak mu to prakticky následne ukradne a skonzumuje,“ dodal Flajs.

V Lúčanskej časti pohoria nebolo v porovnaní s Krivánskou iba viac stôp po rysoch. „Zaznamenal som aj výskyt dvoch jedincov vlka dravého a aj nejaké kadávery. To znamená korisť, ktorú tieto vlky strhli,“ podotkol strážca Správy Národného parku Malá Fatra Pavol Židek.

„Všetko to boli skupinky vlčej rodiny, dva až štyri jedince. Pri tom stave raticovej zveri, aké sú, tak určite by sa tam vedelo uživiť aj viac tých vlkov,“ uzavrel Flajs.

Každý rok sa nájdu aj stopy medveďov. Na to, aká je teplá zima, ich však nebolo veľa – päť v Lúčanskej a dva v Krivánskej časti – a všetky stopy boli v záveroch dolín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS, Foto: SITA / Getty Images / iStockphoto (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies