Slovensko požiada o pomoc zdravotníkov zo zahraničia

NETKY.SK • 17 Február 2021, 11:35 • 2 min
Slovensko požiada o pomoc zdravotníkov zo zahraničia

SLOVENSKO - Zdravotnícky systém na Slovensku pomaly ale iste kolabuje. Vypadávajú odborníci, ktorých je ťažké nahradiť a tak sa ministerstvo rozhodlo požiadať o pomoc zahraničie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slovensko potrebuje pomoc. Rozhodlo sa teda požiadať o zdravotníkov zo zahraničia. Starali by sa o najnáročnejších pacientov s ochorením Covid-19. Vyplýva to zo žiadosti o aktiváciu systému civilnej ochrany Európskej únie, ktorý v stredu schválila vláda. Ministerstvo zdravotníctva navrhuje zabezpečiť 10 lekárov a 25 sestier.

 

img

 

V prípade zhoršenia situácie by sa tento počet mohol navýšiť. Pobyt zahraničných tímov by trval len nevyhnutný čas. Rezort predbežne očakáva, že to bude na jeden mesiac.

 

img

Cieľom je zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti a oddeleniach anesteziológie a intenzívnej medicíny. Nedostatok zdravotníkov, ktorí sa starajú o najnáročnejších pacientov, je podľa ministerstva najväčším problémom pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

 

img

 

Ide o vysoko odborný personál, ktorý nie je ľahké nahradiť z ambulantného sektora.

 

img

Ministerstvo predpokladá, že v horizonte najbližších piatich až ôsmich dní narastie počet pacientov, ktorí budú vyžadovať najnáročnejšiu liečbu s podporou pľúcnej ventilácie. „Počet pacientov, ktorí si vyžadujú intenzívnu formu zdravotnej starostlivosti je kritický, pričom existuje dôvodná obava, že v prípade ďalšieho nárastu počtu hospitalizovaných, predovšetkým na najnáročnejších lôžkach, sa môže výrazne obmedziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti z dôvodu nedostatku kvalifikovaného personálu,“ vysvetlil v materiáli rezort.

 

img

Po dohode s ministerstvom vnútra, ministerstvo zdravotníctva určí pracoviská poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, na ktorých by zahraničné tímy lekárov a sestier mohli poskytovať zdravotnú starostlivosť. Spolu s jednotlivými poskytovateľmi tiež zabezpečia materiálno-technické požiadavky.

 

img

 

Pre týchto pracovníkov bude zabezpečené ubytovanie aj administratívna pomoc vo všetkých aspektoch, ktoré budú nutné pre začatie poskytovania zdravotnej starostlivosti na území Slovenska.
 

Článok s tématikou koronavírusu: Rezort zdravotníctva pripravil pravidlá, ktoré platia pre jednotlivé okresy podľa COVID automatu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies