Hinduistická púť kumbhaméla zaznamenala rekord v počte pútnikov

NETKY.SK • 16 Január 2019, 16:25 • 2 min
Hinduistická púť kumbhaméla zaznamenala rekord v počte pútnikov

NAÍ DILLÍ - Viac ako 20 miliónov hinduistických pútnikov sa v utorok pri príležitosti prvého dňa sviatku kumbhaméla (sviatok džbánov) rituálne okúpalo v posvätných riekach v indickom štáte Uttarpradéš. Púť je považovaná za najväčšie zhromaždenie ľudí na svete. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Sedemtýždňový sviatok sa začal v utorok v meste Iláhábád ležiacom na juhu štátu Uttarpradéš, pričom z vyhlásenia miestnych úradov vyplýva, že rituálneho kúpania sa zúčastnilo hneď v prvý deň až 22,5 milióna pútnikov. Podľa úradov o "rekord" tohto tradičného podujatia. Indická ľudová strana (BJP), ktorá je súčasťou vládnucej koalície, sa sviatok snaží čo najviac propagovať a podporiť s cieľom získať podporu v májových voľbách.

 

 

 

Lídri jednotlivých hinduistických skupín tento sviatok oficiálne otvorili pred svitaním, keď sa ako prví ponorili do vôd posvätnej rieky Ganga, aby zo seba rituálne zmyli hriechy a oslobodili sa od cyklu smrti a znovuzrodenia. Po nich sa mohli umyť aj ostatní pútnici. Na sprievod dozerali tisíce policajtov a dobrovoľníkov. Kumbhaméla potrvá až do 31. marca.

 

 

Prvé písomné zmienky o sviatku pochádzajú zo 7. storočia od čínskeho cestovateľa. Kumbhaméla sa koná štyrikrát za 12 rokov striedavo v mestách Iláhábád, Haridvár, Udždžain a Nášik.

Sviatok zakaždým priláka obrovské masy pútnikov, pričom v tomto smere prekonáva aj púť do Mekky. Organizátori uviedli, že v roku 2013 sa slávnosti zúčastnilo až 120 miliónov ľudí, čo predstavuje takmer celú populáciu Japonska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies