Miesta na svete, kde zažijete najkrajšiu jar

NETKY.SK • 10 Marec 2024, 12:40 • 2 min
Miesta na svete, kde zažijete najkrajšiu jar

Jar, ktorá nám už klope na dvere a o pár dní oficiálne prepukne aj v našich zemepisných šírkach, sa považuje za jedno z najkrajších ročných období. Vďaka energii a nádeji, ktorú prináša po sychravom období s krátkymi dňami, no najmä vďaka všetkým tým farbám a vôňam, ktorými hýri prebúdzajúca sa príroda, zaplavená prvými jarnými lúčmi.

slovakia

left justify in out

Ak sa vo vás na jar ozývajú cestovateľské chúťky, nechajte sa inšpirovať rebríčkom, ktorý zostavil portál edream.com. Pozýva vás v ňom na mieste na svete, ktoré jar „oblieka“ do výnimočnej krásy.

Fudži, Japonsko

Pohľad na horu Fudži z vyhliadkovej plošiny v parku Arakurayama Sengen v meste Fudžiošida v prefektúre Jamanaši  na úpätí hory sa stal už celosvetovo známym.

Park sa nachádza v polovici hory Arakura v areáli svätyne Arakura Fudži Sengen-džinja a aby ste sa dostali na vyhliadkovú plošinu, musíte zdolať 398 kamenných schodov. No oplatí sa to, pretože výhľad z vyhliadkovej plošiny je nádherný a jedinečný. Najmä na jar, keď je park pod horou naplno rozkvitnutý asi 650 čerešňovými stromami a vytvára úchvatný sýtoružový koberec. Pohľad na čerešňovú krásu v kontraste so zasneženým vrcholkom Fudži sem láka v tomto období stovky turistov z celého sveta.

Keukenhof gardens, Holandsko

Každý, kto miluje jarné kvety - najmä tulipány - by mal navštíviť kvetinové záhrady Keukenhof v mestečku Lisse neďaleko Amsterdamu. Krásu týchto záhrad a žiarivých farieb tulipánových záhonov nemožno celkom zachytiť na fotografiách, to musíte jednoducho vidieť a zažiť!

Kvetinové záhrady v Keukenhofe boli nápadom starostu mesta Lisse v roku 1949, ktorý na ich vybudovaní spolupracoval s približne desiatkou významných holandských pestovateľov a vývozcov cibuľovín. Ich cieľom bolo usporiadať výstavu kvetov pod holým nebom, kde by pestovatelia mohli prezentovať svoje najnovšie vyšľachtené kvetinové nádhery. Dnes je jarná výstava v Keukenhofe jednou z najväčších na svete. Je otvorená len pár mesiacov v roku – od polovice marca do polovice mája, takže ak ste milovníci kvetov, plánujte výlet!

Údolie Jerte, Španielsko

Necelé tri hodiny západne od Madridu, v meste Cáceres, objavíte jedno z najúžasnejších jarných prírodných divadiel v Španielsku - kvitnúce čerešne v údolí Jerte. Ide o jedinečnú udalosť, pri ktorej rozkvitne jeden a pol milióna čerešní a krajina sa zmení na bielu rozprávku.

Táto prírodná nevídaná krása, ktorá trvá približne desať dní od polovice marca do začiatku apríla, je dôvodom Festivalu kvitnúcich čerešní, ktorý spája miestnu kultúru, hudbu, gastronómiu s krásou prírody. Jedenásť dedín, patriacich do údolia v tom čase organizuje najrôznejšie spoločenské a kultúrne aktivity.
Nie sú to len kvety, ktoré lákajú návštevníkov do tohto kúta Španielska. Odporúča sa prísť aj v máji, keď sa začína zber ovocia a vy môžete byť súčasťou ochutnávok rôznych čerešňových špecialít, ale aj tunajších typických pastierskych jedál -  napríklad duseného jahňacieho mäsa.

Central Park, New York

Sezóna kvitnúcich čerešní v New Yorku je jedným z najlepších období na návštevu Central Parku. Počas jarných mesiacov je zážitok na celý život vidieť, ako Central Park ožíva kvitnúcimi čerešňovými kvetmi a ďalšími jarnými farbami.

V závislosti od toho, kedy na jar Central Park navštívite, môžete nájsť rozkvitnuté rôzne druhy čerešní - stromy Okame, Yoshino a Kwanzan. Nádhernú jarnú rozkvitnutú atmosféru si môžete vychutnať pešou prechádzkou, alebo romanticky – na koči ťahanom koňmi. Alebo sa prevezte gondolou po jazierku.

Malmö, Švédsko

Do rebríčka najkrajších jarných destinácií sa dostalo aj mesto zo severa Európy – švédske Malmö. Jedno z najkrajších miest krajiny dostáva na jar mimoriadne príťažlivú podobu. Po dlhej ťažkej zime ožíva, hýri všetkými farbami, kríky a stromy v parkoch zeleňejú, kvetinové záhony pozývajú na nekonečné prechádzky, prebúdzajú vaše zmysly, zdvíhajú náladu a nabíjajú energiou.

Toto zelené mesto sa môže pýšiť niekoľkými úchvatnými parkami. Navštívte tradičný Folkets Park – obľúbené miesto oddychu všetkých generácií miestnych obyvateľov, niekdajšie rybárske miesto – idylický Castle Park, či King´s Park s nejstarším tunajším kúpaliskom BIslet Bad.

Hallerbos, Belgicko 

Raz do roka sa les Hallerbos v Belgicku zaodeje do dych vyrážajúcich modro-fialových odtieňov a priťahuje svojou jedinečnuo hrou farieb davy turistov z celého sveta. Môžu za to kvietky, tzv. zajačie zvončeky, alebo modré zvončeky (Campanula rotundifiola) ktoré v tomto obľúbenom "modrom lese" začína kvitnúť na prelome marca a apríla. Táto nevídaná krása je o to vzácnejšia, že sa ponúka návštevníkom iba pár týždňov v roku, cca do konca mája. 

Jedinečnosť tejto modro-fialovej krásy spočíva v tom, že kvetinový koberec sa vo vyše 500-hektárovom lese tiahne, kam len oko dovidí. Návšteve Hallerbosu je nezabudnuteľná aj vďaka tomu, že v tomto čase sú mladé listy bukov svetlozelené a polopriehľadné, takže svetlo v lese, prelínajúce sa s modrými odtieňmi kvetov je mimoriadne očarujúce.

Soul, Južná Kórea

Juhokórejská metropola je hypermoderné veľkomesto, kde však na jar nájdete aj množstvo romantických zákutí a čarokrásnej prebúdzajúcej sa prírody. Mesto v tomto období skrášľujú najmä na ružovo kvitnúce čerešňové stromy, vďaka ktorým sa tu koná niekoľko čerešňových festivalov. Okrem tých sa tu však môžete prechádzať v mnohých parkoch, plných žltých forzýtií, červených, bielych a modrých azaliek, či pôvabných a nežných bielych kvetov rozkvitajúcich hrušiek. 

Navštívte najväčší park mesta - Namsan, nenechajte si ujsť Soulskú vežu s nádherným výhľadom na celú túto rozkvitnutú nádheru. Ďalším obľúbeným parkom, v ktorom je vždy rušno, je park Yeouido Hangang. Koná sa tu Festival rozkvitnutých čerešní, ale aj Festival ohňostrojov a ďalšie príjemné víkendové kultúrne podujatia pre piknikárov. 

V Soule je veľa možností na pešiu turistiku a treking. Jarné rozkvitnuté forzýtií dodávjú pohoriu Eungbongsan nádherný zlatistý odtieň, zatiaľ čo hora Ingwangsam poskytuje úchvatný výhľad na všetky svetové strany.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Newyorský Central Park na jar
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies