Hercova misia pre Zuzanu Kronerovú, Jánosa Bána a Zdeňka Svěráka

NETKY.SK • 8 Jún 2011, 09:28 • 2 min
Hercova misia pre Zuzanu Kronerovú, Jánosa Bána a Zdeňka Svěráka

Hercova misia pre Zuzanu Kronerovú, Jánosa Bána a Zdeňka Svěráka

slovakia

left justify in out

img

Víťazné filmy z najprestížnejších svetových festivalov v Cannes, Berlíne, Locarne aj Benátkach, exkluzívne premiéry dlho očakávaných snímok, novinky slovenskej kinematografie aj pocty kultovým filmárskym osobnostiam prinesie 19. ročník Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 17. do 25. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.
      "Art Film Fest prichystal pre návštevníkov 19. ročníka 194 snímok z 53 krajín, z nich 110 bude dlhometrážnych, 3 stredometrážne a 81 krátkych. Iba niekoľko dní po skončení prestížneho festivalu v Cannes sa Art Film Festu podarilo získať až deväť najnovších aj ocenených snímok, festival prvýkrát v jeho histórii otvorí česko-slovenský film Dom mladej režisérky Zuzany Liovej, ktorý bol s úspechom uvedený aj na Berlinale," povedal na dnešnom stretnutí s médiami riaditeľ festivalu Peter Nágel.
      "Art Film Fest aj tentoraz udelí domácim a zahraničným osobnostiam cenu Hercova misia za ich mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme. Vo festivalovom parku vlastnoručne pripevnia mosadzné plakety so svojím menom traja noví nositelia ocenenia – slovenská herečka Zuzana Kronerová, maďarský herec János Bán a český herec Zdeněk Svěrák. Pridajú sa k takým osobnostiam, ako sú Franco Nero, Jean-Paul Belmondo, Gina Lollobrigida, Geraldine Chaplin či Omar Sharif, ktorí sú držiteľmi Hercovej misie z predchádzajúcich ročníkov," uviedol pre médiá viceprezident festivalu Peter Hledík a dodal: "Cenou Zlatá kamera Art Film Fest tento rok ocení troch filmových profesionálov za ich výrazný prínos do oblasti kinematografie. Budú nimi srbský režisér Emir Kusturica, kostýmový výtvarník Milan Čorba a francúzsky oscarový herec Jean-Claude Carriére."  
      Festival tento rok rozdelil program do 17 sekcií vrátane pôct oceneným osobnostiam. V Medzinárodnej súťaži hraných filmov o Modrého anjela bude súperiť 15 filmov, medzi nimi aj slovenská snímka Dom aj tri novinky z festivalu v Cannes. Päťčlennej medzinárodnej porote bude predsedať režisér Juraj Jakubisko. O Modrého anjela pre najlepší krátky film sa bude v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov uchádzať 44 snímok z celého sveta, vrátane troch slovenských dokumentov.
      V zozname ponúkaných diel figuruje aj nový film oscarového španielskeho režiséra Pedra Almodóvara Koža, v ktorej žijem (La piel que habito). Hlavnú rolu v dramatickom príbehu o nemilosrdnom plastickom chirurgovi stvárnil Antonio Banderas. V exkluzívnej slovenskej premiére diváci Art Film Festu uvidia aj režijný debut filmu Odcházení bývalého československého prezidenta Václava Havla v hlavnej úlohe s Josefom Abrhámom.
      Známy herec k ponuke úlohy v tomto filme pre TASR uviedol: "Prekvapilo ma to, lebo som to nečakal. Tam je toľko možných kolegov, ktorí to robili už aj v divadle a ja už divadlo nehrám. Takže som ešte o to viac mal trocha trému znova vstúpiť do takto zložitého textu, aj množstva, aj interpretačne. V mnohých zmysloch to bolo mimoriadne a nádherné. Kumšt sa ale nedá zmerať, film sa páči alebo nie. Aj tento film je v tomto zmysle náročný a neľahký, je to špecifický pohľad na realitu. Som mimoriadne poctený, že som tým mohol prejsť."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies