Hackeri vypli vládne počítače v Atlante, žiadajú výkupné v Bitcoinoch

NETKY.SK • 24 Marec 2018, 20:15 • 2 min
Hackeri vypli vládne počítače v Atlante, žiadajú výkupné v Bitcoinoch

ATLANTA – Hackeri vypli kľúčové počítačové systémy v americkom meste Atlanta a požadujú výkupné 51.000 dolárov v Bitcoinoch, aby opäť spustili napadnuté systémy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Starostka Atlanty Keisha Lance Bottoms oznámila napadnutie systémov ešte počas štvrtkovej tlačovej konferencie. Novinárom oznámila, že zatiaľ nepoznajú rozsah útoku a nevedia, či sú ohrozené osobné údaje a bankové účty obyvateľov.

 

Mesto Atlanta uviedlo, že výpadky ovplyvňujú systémy, ktoré niektorí zákazníci používajú na zaplatenie účtov a prístup k informáciám týkajúcich sa súdov.

 

 

 

Predstavitelia mesta spolupracujú s FBI, Ministerstvom vnútornej bezpečnosti USA a so spoločnosťou Microsoft, aby zistili rozsah útoku a ako ho vyriešiť. Dňa 23. marca predstavitelia mesta vyzvali občanov, aby monitorovali svoje osobné informácie a účty, ak sa domnievajú, že ich osobné informácie by mohli byť ohrozené.

 

Situácia okolo hackerského útoku ešte stále nie je vyriešená. Bitcoin sa momentálne obchoduje za 8.930 dolárov, čo znamená, že požadované výkupné by stálo mesto necelých šesť BTC.

 

 

 

Toto nie je prvý prípad, keď hackeri napadli mestské počítačové systémy a požadovali výkupné v kryptomene. V novembri 2017 hacker napadol dopravný systém Sacramento Regional Transit a požadoval výkupné vo výške jedného Bitcoinu, ktorý v tom čase mal hodnotu približne 8.000 dolárov.

 

img

 

Oveľa horší prípad sa odohral v Nemecku, keď neznámy útočník požadoval výkupné 10 miliónov dolárov v Bitcoinoch. Útočník poslal na vianočné trhy v Postdame balík, ktorý okrem výbúšnín zo zábavnej pyrotechniky a klincov obsahoval aj QR kód na transakciu Bitcoinov. Našťastie nedošlo k detonácii tohto výbušného systému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies