V Európe budú predávať lacný elektromobil vyrobený na 3D tlačiarni

NETKY.SK • 17 December 2019, 18:08 • 2 min
V Európe budú predávať lacný elektromobil vyrobený na 3D tlačiarni

Cieľom bolo vytvoriť malé, nie príliš drahé elektrické autíčko do mestského prostredia s názvom LSEV. Časom sa priblížila aj realizácia tohto projektu a meno sa zmenilo na YoYo.

slovakia

left justify in out

 

Spoločnosť však na výrobu potrebuje o niečo viac prostriedkov, a tak spúšťa crowdfundingovou kampaň. Tým, čo tento projekt podporí, sľubuje takmer až o polovicu nižšiu kúpnu cenu, informuje New Atlas.

 

Vývojári vytvorili YoYo tak, aby boli značne znížené náklady na jeho elektrickú jazdu. Zároveň umožnili mnoho spôsobov personalizácie vozidla, pretože vďaka 3D tlači všetkých komponentov bude spoločnosť v budúcnosti schopná ponúknuť nielen celú škálu náhradných dielov na opravu poškodených kúskov, ale aj rôznych štýlov dielov, aby sa vzhľad vozidla dal meniť podľa vkusu majiteľa. Očakávaná bežná cena má byť na úrovni 10 000 eur, čo z neho urobí jeden z najlacnejších elektromobilov.

 

Mini-hatchback je upravený podľa európskych bezpečnostných štandardov. Všetky komponenty dvojmiestneho auta sú pripevnené k oceľovému rámu, pričom má vpredu aj po bokoch nárazníky a nachádza sa v ňom aj ochrana proti prevráteniu. Medzi ďalšie bezpečnostné prvky patrí tiež ABS, kotúčové brzdy na oboch nápravách a airbag vodiča.

 

 

Na diaľnicu určite nie

Rovnako ako napríklad Renault Twizy, aj YoYo zapadne do kategórie L7 medzi ťažké štvorkolky. Rozmery 2,5 metra na dĺžku a 1,5 na šírku umožňujú praktické ovládanie a jednoduchšie parkovanie. Motor s výkonom na úrovni 7,5 kW, môže stúpnuť až na 22 kW a bude mať systémovo obmedzenú maximálnu rýchlosť na 70 km / h. Vziať ho na diaľnicu teda určite neodporúčame. Naopak YoYo je ako stvorené do mestských ulíc.

 

Výbava poteší aj náročných

Na jedno nabitie síce prejdete len 150 km, ale výhodou je vstavaná technológia LiFePO4, ktorá monitoruje fungovanie batérie. Keď sa opotrebuje, technici batériu s nízkou výkonnosťou vymenia za novú. Majitelia YoYo tak budú pravdepodobne môcť profitovať z budúcich vylepšení technológiou batérií. Okrem iného, vo výbave kompaktného elektrického mini-hatchbacku nájdeme panoramatickú strechu, veľký dotykový displej a úsporné LED svetlá vpredu i vzadu a 180 litrový kufor. Elektrické zrkadlá a bezkľúčový vstup sú samozrejmosťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies