V Austrálii zhorelo územie o rozlohe väčšej ako celé Slovensko

NETKY.SK • 4 Január 2020, 07:21 • 2 min
V Austrálii zhorelo územie o rozlohe väčšej ako celé Slovensko

Rozsiahle požiare na juhovýchode Austrálie zúria ďalej. Evakuovať sa kvôli nim muselo tisícky obyvateľov.

slovakia

left justify in out

 

Po krátkom ochladení sa totiž v sobotu očakávajú vysoké teploty a silný vietor. Austrálsky štát Nový Južný Wales kvôli tomu vyhlásil stav núdze. Oheň v oblasti zúri už niekoľko týždňov a podľa vyjadrenia úradov im len od pondelka podľahlo osem ľudí a 18 ďalších je nezvestných.

 

"Prioritou je boj s ohňom a evakuácia, je potreba dostať ľudí do bezpečia," citovala agentúra Reuters austrálskeho premiéra Scotta Morrisona.

 

"Časti Viktorie aj Nového Južného Walesu oheň úplne zničil, ľudia prišli o elektrinu aj možnosti komunikácie," dodal Morrison.

 

Chaos na ceste aj v obchode

Chladnejšie počasie na prelome roka pomohlo hasičom v boji s požiarmi, ľudia si mohli doplniť zásoby potravín a vody. V supermarketoch a na benzínových pumpách sa vytvorili fronty, na znovuotvorených diaľniciach vysoké počty presúvajúcich sa ľudí spôsobili dopravné zápchy.

 

Cez víkend sa očakáva, že teploty znovu presiahnu 40 stupňov Celzia

"Je tu veľká šanca, že podmienky budú v sobotu rovnako zlé alebo ešte horšie ako v utorok," uviedol zástupca hasičov z Nového Južného Walesu Rob Rogers.

 

V pondelok a utorok zomreli kvôli požiarom štyria ľudia, po silvestrovskom večeri požiare uväznili tisíce turistov i miestnych na plážach.

 

Podľa úradov oheň v štátoch Viktória a Nový Južný Wales tento týždeň zničil 381 domov a spôsobil početné výpadky elektriny, telefonického spojenia a internetu.

 

Úrady v Novom Južnom Walese turistom nariadili opustiť približne 250 kilometrov veľkú oblasť pozdĺž obľúbeného južného pobrežia, píše agentúra AP.

 

Podľa oblastného ministra pre dopravu Andrewa Constance je to "najväčší hromadný presun ľudí z regiónu, aký štát kedy zažil".

 

Najhoršie požiare

Z pobrežného mesta Mallacoota v štáte Viktória, ktoré leží asi 400 kilometrov východne od Melbourne, evakuovala okolo 500 ľudí loď austrálskeho námorníctva.

 

Požiar tam v utorok na plážach uväznil vyše 4000 ľudí, úradom sa im odvtedy podarilo poskytnúť jedlo, vodu, palivo i lekársku pomoc.

 

Austrália v letných mesiacoch zápasí s požiarmi každoročne, ich skorý nástup a rozsah z nich však podľa úradov teraz urobil tie najhoršie zaznamenané. Zhorelo zhruba päť miliónov hektárov pôdy, čo je oblasť väčšia ako Slovensko, najmenej 17 ľudí zomrelo a zničených bolo cez 1300 domov. V požiaroch taktiež zahynulo okolo milión zvierat.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies