Fantastická či nacistická? Svetom milovaná Fanta má zaujímavú minulosť

NETKY.SK • 19 September 2023, 12:15 • 2 min
Fantastická či nacistická? Svetom milovaná Fanta má zaujímavú minulosť

Nápoj obľubovaný celým svetom si nesie zaujímavú povesť. Nacistická pochúťka bola vytvorená ako náhrada Coca-Coly, ktorú narušil útok na Pearl Harbor. Bola vytvorená zo zvyškov, pravdupovediac nebola ani príliš chutná a následne bola aj zakázaná. Pozrime sa na evolúciu Fanty.

slovakia

left justify in out

Píše sa rok 1944, je február a nachádzame sa v Berlíne. Mesto sa pokúša spamätať z amerického leteckého bombardovania. Život však pokračuje na okrajoch mesta. Robotníci napĺňajú fľaše hnedastou tekutinou, sú to fľaše spoločnosti Coca-Cola a začínajú predávať perfektný nápoj typický pre nacistické Nemecko – Fantu.

Zdroj nacionalistickej hrdosti

Tento nealkoholický nápoj bol objavený a vynájdený americkou spoločnosťou Coca-Cola v nacistickom Nemecku počas druhej svetovej vojny. Fanta bola zdrojom nacionalistickej hrdosti.

Pýtate sa na vtedajšie zloženie? Zvyšky jablčných vlákien, kaša z lisov či srvátka (vedľajší syrový produkt, pozn. red).

„(Fanta) Bola vyrobená zo zvyškov, ktoré boli z ďalších zvyškov,“ hovorí Mark Pendergrast, ktorý ako autor knihy For God, Country and Coca-Cola odhalil túto skrytú minulosť.

"Nemyslím si, že to chutilo veľmi dobre," dodal.
Keď Hitler spolu s Treťou ríšou pochodovali do Rakúska, Coca cola bola v Nemecku skoro desať rokov. Tá bola z listov koky a orechov „kola“ a cieľom bolo nájsť alternatívny liek proti bolesti.

 


 

Útok na Pearl Harbor a náhrada Coca-Coly

Útok na Pearl Harbor prinútil Spojené štáty, aby sa aktívne zapojili do vojnového úsilia, čo neuveriteľne skomplikovalo komunikáciu medzi nemeckou divíziou Coca-Coly a jej veliteľstvom v Atlante v štáte Georgia. 

Uprostred vojny bol nemecký závod odrezaný od svojho hlavného sídla v USA a bol nútený spoliehať sa na komunikáciu cez kanceláriu Coca-Coly vo Švajčiarsku. Táto komunikačná linka nestačila na zabezpečenie nemeckého závodu dostatočnými zásobami sirupu alebo jeho prísad, a preto bola potrebná alternatíva.

Po tom, čo boli v nacistickom Nemecku kúpené posledné zostávajúce debny koly, Max Keith bol motivovaný nájsť náhradu za krajinu. Použitím ingrediencií, ktoré sa v národe nachádzali v hojnom množstve (srvátka, výlisky a cukor), Keith a jeho tím vyrobili novú pomarančovú sódu.

 Jeho názov vznikol vďaka súťaži, ktorú Keith usporiadal medzi svojimi zamestnancami. Vyzval ich, aby použili svoju predstavivosť – alebo v nemčine Fantázia. Keď to zamestnanec menom Joe Knipp počul, poznamenal: "Fanta!"



Zákaz produkcie Fanty

 

Nápoj sa stal veľmi obľúbeným u nemeckého obyvateľstva, do roku 1943 sa ho v Nemecku a okupovaných krajinách predalo viac ako tri milióny debien.

Hneď po vojne spoločnosť prestala vyrábať Fantu pod zámienkou, že je „nevhodná“ na konzumáciu, ale aj kvôli obavám, že by mohla prevýšiť svoj hlavný produkt, Coca-Colu.

Ale keď konkurenčná Pepsi začala v 60. rokoch rozširovať svoj sortiment, Coca-Cola chcela konkurovať a predstavila Fantu Amerike. 




                   

 

Zdroje:

 

 

https://www.atlasobscura.com/articles/fanta-soda-origins-nazi-germany

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11789651/How-Nazis-invented-Fanta-Fizzy-drink-created-German-troops-WWII.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: medium.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies