Grécke úrady zachránili 90 migrantov z jachty s americkou vlajkou

NETKY.SK • 12 Jún 2023, 18:15 • 2 min
Grécke úrady zachránili 90 migrantov z jachty s americkou vlajkou

ATÉNY - Grécke orgány v nedeľu zachránili 90 migrantov z jachty plaviacej sa pod vlajkou Spojených štátov. Dvoch ľudí z lode zadržali pre podozrenie z prevádzačstva a ostatných previezli do najbližšieho prístavu na registráciu.

slovakia

left justify in out

Grécke orgány v nedeľu zachránili 90 migrantov z jachty plaviacej sa pod vlajkou Spojených štátov po tom, ako jeden z nich zavolal na tiesňovú linku pri gréckom ostrove Kythéra, ležiacom približne 250 kilometrov juhozápadne od Atén. Loď údajne smerovala z Turecka do Talianska. TASR právu prevzala od agentúry AP.

 

Dvoch ľudí z lode zadržali pre podozrenie z prevádzačstva. Ostatných previezli do najbližšieho prístavu na registráciu. Medzi zachránenými bolo 35 mužov, 18 žien, 27 chlapcov a desať dievčat. Podľa pobrežnej stráže pochádzajú z Afganistanu, Bangladéša, Pakistanu, Iraku a Egypta.

 

V priebehu posledných rokov začali prevádzači využívať jachty a plachetnice, ktoré často kradnú z tureckých prístavov s cieľom uniknúť odhaleniu počas plavby do Európy. Prevádzači sa snažia vyhnúť Grécku a plávať až na pobrežie južného Talianska, odkiaľ sa migranti môžu ľahšie dostať do strednej Európy. Cesta do Talianska je pre prevádzačov ziskovejšia – za jedného pasažiera si účtujú viac ako 8000 eur, čo predstavuje šesťnásobok v porovnaní s prepravou člnom z tureckého pobrežia na grécky ostrov Kythéra. Pri Kythére vlani v októbri zahynulo najmenej šesť ľudí po tom, čo plachetnica prevážajúca desiatky migrantov stroskotala na skalách. Osemdesiat migrantov sa podarilo zachrániť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies