Prezidentka Zuzana Čaputová rokovala s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom

NETKY.SK • 2 September 2021, 14:46 • 2 min
Prezidentka Zuzana Čaputová rokovala s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes rokovala s prezidentom SRN Frankom-Walterom Steinmeierom. Prebrať stihli aj otázky týkajúce sa Afganistanu.

slovakia

left justify in out

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rokovala vo štvrtok s prezidentom Nemeckej spolkovej republiky Frankom-Walterom Steinmeierom o otázkach právneho štátu, situácii v Afganistane a potrebných reformách v súvislosti s európskym plánom obnovy.

 

Hovorili spolu  aj o spoločných prioritách vrátane boja s klimatickými zmenami. Prezidentka o tom informovala na ich spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave.

 

"Čelíme útokom na médiá a dezinformáciám, ktoré môžu mať, ako sme videli počas pandémie, aj následky na životoch. To, čo sme kedysi považovali za samozrejmosť, sa dnes vytráca.

 

V spoločnosti je cítiť frustráciu a hnev. To však neznamená, že by sme mali na hľadanie riešení rezignovať, práve naopak. Každé hľadanie začína poctivými otázkami o tom, ako sme sa sem dostali, čo môžeme robiť inak a lepšie.

 

Či už ako politickí lídri, občianska spoločnosť, jednotlivci, občania," priblížila Čaputová na diskusii s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom.

 

"Periodické opakovanie sa volieb samo osebe ešte nezabezpečuje demokraciu," povedal spolkový prezident.

 

"Moje presvedčenie je stále rovnaké, demokracia je buď liberálna, alebo neexistuje. Vnútorná odolnosť našich demokracií je momentálne v EÚ aj v USA skúšaná. K napádaniu autoritatívnymi modelmi zvonku sa pridávajú aj útoky z vnútra, a to nás nesmie nechať chladnými," dodal Steinmeier.

 

Podľa nemeckého prezidenta je pre správne fungovanie spoločnosti potrebné, aby obyvateľstvo dôverovalo politikom. "Na existenciu dôvery však musia byť splnené isté predpoklady," pokračoval Steinmeier. "Verejní činitelia musia reprezentovať celý ľud, nemôžu ignorovať menšiny.

 

Nedemokratické vplyvy sú vylúčené, korupciu je potrebné potlačiť. Inými slovami, musí byť zabezpečený právny štát," priblížil.

 

 

Prezidentka počas svojho prejavu spomenula, že v dnešnej dobe eviduje aj mnohé inšpiratívne projekty, akými sú "občianske iniciatívy, ktoré podporujú toleranciu a inklúziu, projekty, ktoré pomáhajú ľudom odlíšiť seriózne od nedôveryhodných médií," a zapájanie mladých ľudí do dialógu o spoločnosti.

 

Prečítajte si aj: Zuzana Čaputová: Predošlé dva roky boli na ujmu vzdelávania

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies