Gröhling sa poďakoval prezidentke. ZMOS hovorí o zodpovednom sociálnom dialógu

NETKY.SK • 7 Jún 2022, 16:37 • 2 min
Gröhling sa poďakoval prezidentke. ZMOS hovorí o zodpovednom sociálnom dialógu

BRATISLAVA – Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) sa poďakoval prezidentke SR Zuzane Čaputovej za jej rozhodnutie vrátiť parlamentu na opätovné prerokovanie takzvaný protiinflačný balíček. Rozhodnutie prezidentky vníma Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ako výsledok toho, čo v praxi znamená zodpovedný sociálny dialóg. Uviedol to ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák.

slovakia

left justify in out

Vďaku vyjadril šéf rezortu školstva hlave štátu aj za zodpovedný postoj i „za vypočutie dotknutých k chybnému a urýchlenému zákonu.“ „Poslanci tak majú šancu nehlasovať za rozvrat verejných financií,“ uviedol na sociálnej sieti.

 

img

 

Strana SaS podľa slov jej hovorcu Ondreja Šprláka rešpektuje rozhodnutie prezidentky. „Považujeme za správne, že poslanci koalície dostanú ďalšiu šancu, aby sa nepodieľali na rozvrate verejných financií a tiež aby nerokovali s fašistami,“ píše sa v stanovisku strany. Liberáli deklarovali, že v parlamente budú hlasovať proti prelomeniu veta hlavy štátu.

 

 

Rozhodnutie prezidentky je výsledkom zodpovedného sociálneho dialógu, uviedol ZMOS

 

Michal Kaliňák upozornil, že ak by parlament schválil zákon s pripomienkami prezidentky a od júla by začal platiť daňový bonus, samosprávam to spôsobí určité finančné výpadky v príjmovej časti rozpočtu.

 

img

 

Kaliňák pripomenul, že spolu s partnermi v tripartite a ďalšími samosprávnymi združeniami sa zhodli na rizikách protiinflačného balíka a spoločne, aj v rozhovore s hlavou štátu, poukazovali na negatívne dosahy, ktoré môže legislatíva spôsobiť v rozpočtoch samospráv, rovnako žiadali participáciu na tvorbe podobného zákona. „Tento postoj sme požadovali preto, lebo samosprávy zabezpečujú dostupnosť služieb a obslužnosť územia, čo by bolo pri novej legislatíve výrazne problematické. Ale aj preto, lebo sociálny dialóg bol nahradený nedôstojnou oznamovacou vetou,“ poznamenal Kaliňák.

 

Rozhodnutie a argumentáciu prezidentky preto vníma ako signál návratu k dodržiavaniu legislatívnych pravidiel a definovaniu toho, čo si môže dovoliť vláda voči samospráve. „Sme radi, že legislatívny proces spoločne dostávame do mantinelov predvídateľnosti. Musíme ale konštatovať, že nás čaká ešte mimoriadne veľa práce na ochranu princípov samosprávy,“ dodal.

 

img

 

Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Vetuje ho vo všetkých častiach, týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. Svoje rozhodnutie oznámila počas utorkového vyhlásenia v Prezidentskom paláci. V prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd SR.

 

K téme: Prezidentka vetovala protiinflačný balík! Žiada úpravy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies