USA obnovia rozhovory s Talibanom o zásadných témach

NETKY.SK • 24 November 2021, 09:38 • 2 min
USA obnovia rozhovory s Talibanom o zásadných témach

WASHINGTON - Katarské rozhovory majú potrvať 2 týždne. Americkú delegáciu na nich povedie osobitný americký vyslanec pre Afganistan Tom West. Pôjde o 2. takéto rokovania odvtedy, čo fundamentalisti z Talibanu prevzali vládu v Kábule.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty na budúci týždeň obnovia v Katare rozhovory s radikálnym islamistickým hnutím Taliban, ktoré v auguste uchopilo moc v Afganistane. Predmetom rokovaní bude boj proti terorizmu a súčasná humanitárna kríza v Afganistane, informovala v stredu agentúra AFP.

 

img

 

Vyslanec West minulý týždeň zopakoval americké podmienky pre poskytnutie finančnej a diplomatickej podpory talibanskej vláde. Podľa týchto podmienok by talibovia mali bojovať proti terorizmu, vytvoriť inkluzívnu vládu, rešpektovať práva menšín a žien a zaručiť im rovnocenný prístup k vzdelaniu a zamestnaniu. Kým sa im tieto otázky nepodarí vyriešiť, Spojené štáty budú poskytovať Afganistanu len dodávky humanitárnej pomoci.

 

Prečítajte si tiež: Taliban zakázal vysielať seriály, v ktorých účinkujú ženy

 

Podľa hovorcu amerického rezortu diplomacie Neda Pricea budú na rokovaniach v katarskej Dauhe hovoriť o protiteroristických operáciách voči tzv. Islamskému štátu a al-Káide v Afganistane, o podpore zdevastovanej afganskej ekonomiky a o pokračovaní evakuácií občanov USA a Afgancov, ktorí v uplynulých 20 rokoch spolupracovali so zahraničnými jednotkami.

 

img

 

Prvé rokovania medzi zástupcami Spojených štátov a Talibanu od augustového stiahnutia amerických síl z Afganistanu sa konali v Katare 9. a 10. októbra. Tom West sa následne pred 2 týždňami stretol s talibanskými vyjednávačmi v Pakistane. Nová vláda Talibanu zatiaľ nezískala uznanie medzinárodného spoločenstva, ktoré čaká, aké budú jej ďalšie kroky. Predstavitelia fundamentalistického hnutia sľubujú, že tentoraz budú vládnuť umiernenejšie, než tomu bolo v 90. rokoch, keď v Afganistane zaviedli tvrdý islamistický režim.

 

Možno vás zaujme: Joe Biden pozval Slovensko na demokratický summit. Rusov či Maďarov nezavolal

 

Taliban požaduje od Spojených štátov predovšetkým uvoľnenie miliárd dolárov patriacich afganskej centrálnej banke, ktoré Washington zablokoval po zvrhnutí Západom podporovanej vlády v Kábule z augusta tohto roku. Vláda Talibanu sa v súčasnosti pokúša získať v zahraničí prostriedky na riešenie akútnej ekonomickej a potravinovej krízy v Afganistane.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies