Najbližší týždeň bude kľúčový, vyhlásil Volodymyr Zelenskyj. Čo očakáva od Rusov?

NETKY.SK • 11 Apríl 2022, 07:06 • 2 min
Najbližší týždeň bude kľúčový, vyhlásil Volodymyr Zelenskyj. Čo očakáva od Rusov?

KYJEV/ĽVOV - Ruské sily počas uplynulého víkendu pokračovali v ostreľovaní východnej Ukrajiny. V okolí Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta ležiaceho neďaleko ruskej hranice, zahynulo 10 civilistov vrátane dieťaťa a ďalších 11 utrpelo zranenia, oznámili v nedeľu tamojšie úrady.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu varoval obyvateľov svojej krajiny, že Rusko zrejme uskutoční väčšie vojenské operácie na východe krajiny. Najbližší týždeň bude podľa neho rovnako kľúčovým ako všetky ostatné v tejto vojne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

 

img

 

„Ruské jednotky sa presunú k ešte väčším operáciám na východe nášho štátu," povedal Zelenskyj vo svojom najnovšom nočnom príhovore. Rusko obvinil zo snahy vyhnúť sa zodpovednosti za vojnové zločiny.

 

Keď ľuďom chýba odvaha priznať si chyby, ospravedlniť sa, prispôsobiť sa realite a poučiť sa, zmenia sa na netvory. A keď to svet prehliada, netvory sa rozhodnú, že to svet sa musí prispôsobiť im. Ukrajina to všetko zastaví. Príde deň, keď budú musieť všetko priznať. Prijať pravdu.“

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Eduard Heger sa stretol so Zelenským. Slovákom poslal odkaz

 

Ukrajinský líder tiež znova vyzval západné krajiny, aby poskytli jeho krajine viac pomoci. Počas nedeľňajšieho telefonátu s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom podľa vlastných slov hovoril o tom, ako posilniť sankcie voči Rusku a ako prinútiť Rusko, aby sa usilovalo o mier. Rád konštatujem, že postoj Nemecka sa nedávno zmenil v prospech Ukrajiny. Považujem to za úplne logické,“ doplnil Zelenskyj.

 

img

 

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková potvrdila, že v nedeľu cez humanitárne koridory evakuovali celkovo 2 824 ľudí, z nich 213 zo zdevastovaného mesta Mariupoľ, ktoré ruské sily obliehajú celé týždne.

 

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko predtým informoval, že počet obetí piatkového raketového útoku na železničnú stanicu v meste Kramatorsk sa zvýšil na 57 mŕtvych. Zranenia podľa neho utrpelo ďalších 109 ľudí.

 

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová v nedeľu uviedla, že v oblasti okolo Kyjeva, odkiaľ sa nedávno stiahli ruské vojská, doteraz našli 1 222 tiel. TASR správu prevzala od denníka The Guardian.

 

To, čo vidíme vo všetkých ukrajinských regiónoch, sú vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti. Spravíme všetko pre to, aby sme to napravili,“ uviedla Venediktovová v rozhovore pre spravodajskú televíziu Sky News.

 

img

 

Ukrajinské úrady uvádzajú, že v súčasnosti vyšetrujú 5 600 prípadov možných vojnových zločinov, ktoré spáchali ruskí vojaci od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu. Úrady už pritom identifikovali vyše 500 vojnových zločincov, medzi ktorými sa nachádzajú aj vysokopostavení predstavitelia ruskej armády a vlády. 

 

Možno vás zaujme: EÚ obvinila Rusko z útoku na vlakovú stanicu na Ukrajine




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies