Vakcína proti koronavírusu od spoločnosti Moderna dosiahla 95 percentnú účinnosť!

NETKY.SK • 16 November 2020, 15:01 • 2 min
Vakcína proti koronavírusu od spoločnosti Moderna dosiahla 95 percentnú účinnosť!

WASHINGTON - Testy vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktorú vyvíja americká farmaceutická firma Moderna, preukázali takmer 95-percentnú účinnosť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na spoločnosť o tom informovala agentúra AP. O registráciu vakcíny plánuje firma požiadať už v nasledujúcich týždňoch. Na testoch sa v Spojených štátoch zúčastňuje 30-tisíc ľudí. Z nich dostala jedna polovica skutočnú vakcínu, druhá placebo. Injekciu dostali účastníci dvakrát s odstupom štyroch týždňov.

 

Vakcína dosiahla takmer 95% účinnosť
Analýza výsledkov testovania sa zamerala na prvých 95 prípadov s potvrdenou diagnózou COVID-19. Z nich boli iba piati zaočkovaní novou vakcínou, zvyšných 90 patrilo do skupiny s placebom.

 

img

 

Štúdia ukázala, že vakcína dosiahla až 94,5 percentnú účinnosť. Pred týždňom podobnú správu oznámila aj konkurenčná spoločnosť Pfizer, ktorej vakcína dosiahla 90 percentnú účinnosť

 

Okrem toho, že má vakcína dosiahla vyššiu účinnosť ako jej konkurencia, má aj jednu ďalšiu veľkú výhodu. Dá sa veľmi dobre skladovať. V bežnej chladničke vydrží až 30 dní a v podmienkach izbovej teploty sa znehodnotí po 12 hodinách. Dá sa dokonca skladovať až pol roka v mrazničke pri teplote mínus 20 stupňov Celzia. 

 

Prečítajte si tiež: Je rozhodnuté! Eurokomisia zazmluvní 200 miliónov dávok vakcíny od Pfizer

Prezident Moderny Stephen Hoge privítal "skutočne dôležitý míľnik", no zároveň podotkol, že najupokojúcejšia je skutočnosť, že dve rozdielne spoločnosti zaznamenali podobné výsledky.

 

"To by nám malo dať nádej, že vakcína skutočne dokáže zastaviť túto pandémiu a snáď nás aj vrátiť k našim životom," vyjadril sa Hoge pre agentúru The Associated Press.

 

img

 

"Nebude to len Moderna, čo vyrieši tento problém. Vyžiada si to veľa vakcín," doplnil prezident spoločnosti. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Bude očkovanie proti COVID-19 na Slovensku povinné a bude sa za vakcíny platiť?


Do konca roka vyrobí asi 20 miliónov dávok 
Podľa dostupných informácií by Moderna mohla do konca tohto roka vyrobiť približne 20 miliónov dávok, tie však budú primárne určené pre americký trh. Pfizer a BioNTech by chceli mať do konca roka pripravených globálne okolo 50 miliónov dávok.

Štúdia však pokračuje ďalej a Moderna upozorňuje, že úroveň ochrany sa môže zmeniť, keď sa medzi účastníkmi objavia ďalšie prípady ochorenia COVID-19. Nie je tiež známe, ako dlho bude ochrana trvať, pričom agentúra AP pripomína, že obe tieto upozornenia sa vzťahujú aj na vakcínu od Pfizeru.

 

img

 

V súčasnosti sa vyvíja až 11 rôznych vakcín po celom svete, pričom jedinej krajine, ktorej sa zatiaľ podarilo štúdiu dotiahnuť do konečnej fázy je práve Rusko, kde dosiahli účinnosť 92 percent. Od začiatku septembra ňou už dokonca začali očkovať aj verejnosť.  

Prečítajte si tiež: Rusko zverejnilo výsledky výskumu vakcíny Sputnik V.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies