Glváč: K žiadnemu tunelovaniu VS neprišlo, ide o fiktívnu konštrukciu

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 15:05 • 2 min
Glváč: K žiadnemu tunelovaniu VS neprišlo, ide o fiktívnu konštrukciu

BRATISLAVA - Kauza údajného tunelovania vo Vojenskej spravodajskej službe (VSS) je nebezpečnou mediálnou kačicou a fiktívnou konštrukciou, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie vojenského spravodajstva a životy jeho príslušníkov.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil minister obrany Martin Glváč (Smer-SD), podľa ktorého to vyplýva z interného preverovania celej kauzy.

Ministerstvo obrany je preto pripravené podať trestné oznámenie na všetkých, ktorí vyniesli a šírili tieto zavádzajúce informácie. Má ísť predovšetkým o bývalého riaditeľa VSS Romana Mikulca, údajného autora správy Vladimíra Suchodolinského, ako aj exministra obrany a v súčasnosti opozičného poslanca za SaS Ľubomíra Galka.

Dokument, ktorý bol odovzdaný špeciálnej prokuratúre aj osobitnému parlamentnému kontrolnému výboru, nie je podľa neho autentický, ale ide o kompilát faktov, zavádzajúcich informácií aj účelových a nepravdivých hodnotiacich úsudkov. Glváč ďalej povedal, že v rámci vojenského spravodajstva bola vytvorená informačná správa, skartovaná Mikulcom, ktorá opisuje 14 údajných skutkov. "Je preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu neprišlo a že táto správa bola vytvorená so zlým úmyslom, bez ohľadu na následky, s cieľom zdiskreditovať súčasné vedenie vojenského spravodajstva," tvrdí Glváč.

"Môžem uviesť, že v ôsmich prípadoch je hnuteľný a nehnuteľný majetok preukázateľne naďalej využívaný systémom vojenského spravodajstva," informoval šéf rezortu. V troch prípadoch bol majetok ako nepoužiteľný pre službu a riadne a dokázateľne predaný. Jeden skutok, kde sa mali údajne príslušníci vojenského spravodajstva nakúpiť autá, bol podľa Glváča kompletne vymyslený. "Ďalší predaj bol realizovaný za pána Galka v roku 2010 hoci bol naštartovaný od roku 2008," doplnil.

Napokon spomenul akciu trezor, ktorá je v štádiu trestného stíhania a jediný obvinený je Mikulec. "Evidujeme dôkazy o tom, že Mikulcovi a Suchodolinskému boli v minulosti položené otázky, či spomínané zistenia zakladajú podmienky na začatia trestného stíhania. Obaja odpovedali, že nie," dodal Glváč.

"Smerákom musí dobre tiecť do topánok, keď sa uchyľujú k takýmto zúfalým krokom," uviedol na margo Glváčových vyjadrení Galko. Ten odmieta tvrdenia ministra v plnom rozsahu. "Je to len ich snaha prekryť tento smerácky megaškandál. Zvážim právne kroky ako reakciu na toto podlé obvinenie," dodal opozičný poslanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies