Ako zistiť, či žijeme v Božom zámere pre náš život?

NETKY.SK • 11 Január 2024, 12:52 • 2 min
Ako zistiť, či žijeme v Božom zámere pre náš život?

Otvoriť ráno oči s tým, že sa nám nechce vstať a začať nový deň je jeden z najfrustrujúcejších pocitov, aké môžeme zažívať. Častokrát je príčinou práve to, že nežijeme naplnený život v zámere, ktorý pre nás plánoval náš stvoriteľ...

slovakia

left justify in out

Každý z nás je tu z nejakého dôvodu. Každý sme sa narodili s určitými jedinečnými vlastnosťami, darmi, talentmi, temperamentom, osobnosťou. A spojením všetkých týchto našich čŕt dokážeme na tomto svete vykonať to a prispieť k životu okolo seba tým, čo nemôže urobiť, vytvoriť, napísať nikto iný.

Každý človek niekde hlboko v srdci a duši má tú túžbu naplniť svoj potenciál, ktorý do nás vložil Boh. A čím viac sme od neho vzdialení, čím viac je náš životný zámer prekrytý inými činnosťami, projektami, povinnosťami, ktoré pre nás neboli naplánované a stvorené, tým viac sa cítime prázdni, frustrovaní, mimo prúdu života, ale aj unavení, vyšťavení.

Šťastný človek je ten, ktorý napĺňa zámer, pre ktorý sa narodil. A v každého rukách a silách je dostať sa na to miesto.  Boh má s každým z nás dobrý plán a nechce, aby sme žili životy prázdnej a bolestivej driny, ktorá nám nedáva zmysel. Na to, aby sme sa k tomuto cieľu života v radosti a naplnení začali približovať si však najskôr musíme priznať, že momentálne sme „mimo tejto dráhy“ a zámer, ktorý pre nás má Boh, spoľahlivo míňame.

Ako to poznáme? Tu je niekoľko znakov, ktoré vám naznačujú, že pravdepodobne nežijete podľa Božieho zámeru:

V živote vám chýba radosť, energia, spokojnosť

Ak sa každý deň prebúdzate plní apatie, strachu alebo nudy, pravdepodobne nerobíte to, čo by ste mali robiť. Boh vás stvoril jedinečne, má pre vás naplánované naozaj dobré veci a jedným z plodov Ducha je radosť (Galatským 5,22). Iste, budú v živote aj ťažké veci, s ktorými sa stretnete a ktoré si vyžadujú trpezlivosť a vytrvalosť, ale celkovo by ste mali mať životný pocit radosti a vzrušenia, ktoré napĺňajú vaše dni, vašu prácu a vaše vzťahy.

Namiesto životného naplnenia pociťujete prázdno

Ak prežívate vo svojich dňoch málo naplnenia, môže to byť pre to, že ste príliš vzdialení od svojho Bohom daného cieľa. Naplnenie pochádza z robenia obohacujúcich, zmysluplných a účelných vecí. Z práce, ktorá využíva vaše jedinečné schopnosti a vášne. Zo vzťahu, ktorý zahŕňa dávanie a prijímanie. Z koníčkov, ktoré povzbudzujú, a nie otupujú myseľ. Áno, v živote treba robiť aj určité veci, ktoré sú nudné a nenapĺňajúce, ale ak je celý váš život šedivý a bez zmyslu, je to signál, že potrebujete zmenu.

Pracujete formálne, s pocitom, že vlastne neviete prečo

Poznáte ten pocit? Idete do kancelárie, pozriete sa na hodiny, vzdychnete si, urobíte automaticky a roboticky svoju prácu, opäť pozriete na hodiny, idete domov, zrútite sa pred televízorom a zaspíte. Pracujete vo vidine tešenia sa z víkendov, sviatkov a dôchodku. Všetka skutočná radosť, ktorú zažívate, pochádza iba z vecí mimo práce... Nie, práca nemá byť nuda, otravná povinnosť a príťaž, kto to povedal? Boh to tak určite nezamýšľal, tak si dajte námahu objaviť vaše talenty a schopnosti, predurčujúce vás k práci, v ktorej budete kvitnúť, žiariť, prosperovať a tešiť sa z nej.

   

Cítite sa akoby zaseknutí

V živote by sme sa mali neustále hýbať, kráčať vpred, rásť, vyvíjať sa. Tak nás stvoril Boh, taký je jeho zámer pre náš život. Ak ste roky zaseknutí na tom istom, mieste, nič vo vašom živote nerastie, nevyvíja sa, nevidíte pokrok v žiadnej oblasti vášho života, je to celkom iste neklamné znamenie, že nie ste na správnom mieste a mali by ste nabrať odvahu zmeniť to.

Nemáte žiadny smer

Ak ste v prúde, v ktorom vás chce Boh mať, vždy je to pohyb smerom dopredu. Vždy sa vo vašom živote dejú dobré veci, kráčate od míľnika k ďalšiemu. Ak sa nehýbete, určite to nie je boží zámer pre váš život. No na to, aby ste nabrali ten správny smer, musíte si ho definovať. Ak neviete, akým smerom chcete kráčať, ťažko sa niekam pohnete. Vezmite odvahu definovať si niekoľko cieľov (nemusia byť pre začiatok obrovské), ku ktorým chcete dospieť, čo chcete vo svojom živote v týchto týždňoch, mesiacoch zmeniť, dosiahnuť. Boh pomôže vášmu úsiliu, keď uvidí snahu.

J. R. R. Tolkien vo svojej svetoznámej knihe "Pán prsteňov" napísal báseň, ktorá obsahovala verš: "Nie všetci, ktorí blúdia, sú stratení." To isté platí aj pre vás. Aj keď máte pocit, že bezcieľne blúdite, neznamená to, že ste stratení. Môžete znovu získať zmysel objaviť, čo má Boh pre váš život.

Ako?

Choďte ku zdroju

Ak chcete poznať Boží zámer pre váš život, musíte sa ho to začať pýtať. Hľadajte ho, volajte na neho, modlite sa, rozjímajte, skúmajte, čo je jeho skutočný zámer pre váš život.
Boh vám určite chce dať cieľ. Túži po tom, aby ste mali radostný, ambiciózny a cieľavedomý život. Proste ho a očakávajte, že vám to dá.

Poznajte svoje silné stránky

Boh do vás vložil konkrétne a jedinečné talenty, dary a schopnosti. Môže to byť čokoľvek – od pestovania kvetov cez organizovanie podujatí po vedu či matematiku. To, v čom ste dobrý, za čo vám ľudia dávajú dobré feedbacky, čo vám aj vášmu okoliu spôsobuje potešenie a pomáha, to sú veci, ktoré sú súčasťou Božieho zámeru pre váš život.

Nebojte sa svojich vášní

To, čo nám dokáže roztancovať srdce v radosti, do čoho sa dokážeme zahrabať aj na celé hodiny tak, že zabúdame na čas, to, čo v nás vyvolával zimomriavky, motýle v bruchu, čo nás dokáže dojať, rozplakať, rozosmiať... To všetko sú vášne, ktoré do nás tiež vložil Boh a majú prispieť k budovaniu nášho naplneného života. Naše záujmy, hobby, chvíle, ktoré nás spôsobujú radosť, môžu byť našim zámerom a cieľom, či už priamo alebo nepriamo. Možno sa vaša vášeň nestane priamo vašim povolaním, no určite má byť nejakým spôsobom vo vašom živote, pozdvihovať vašu energiu, privádzať vás k novým nápadom... Často sa hovorí, že Boh pôsobí na priesečníku našich darov a našich vášní. Hľadajte ho!

Otvorte sa druhým ľuďom
Náš zámer má zmysel iba tak, ak funguje pre druhých, pre svet. Boh do nás vložil dary na to, aby slúžili nám aj druhým ľuďom. Do každého dal iný dar a chce, aby sme vytvárali vzťahy a spolupráce, aby sa naše dary a schopnosti ešte násobili. Hľadajte ľudí, ktorí vás vo vašom zámere budú ťahať, motivovať, inšpirovať, prinesú nový pohľad, svoj vklad. Tak je predpoklad, že váš dar a činnosť zasiahne o to viac ľudí.

Vo vašom zámere ste vtedy, keď kvitne všetko naokolo

Boží zámer pre váš život nie je niečo, čo by vám chcelo niečo vziať. Iste, vždy to od vás bude chcieť kopec úsilia, disciplínu, trpezlivosť, aby ste naplnili svoj potenciál. No ak kráčate v zámere, ktorý má pre vás Boh, vždy prosperujú všetky stránky vášho života – vaše vzťahy, rodina, zdravie, voľný čas, financie, psychika...

Dôverujte Bohu

A napokon, dôverujte tomu, kto do vás zámer pre váš život vložil. Cesta za jeho naplnením môže byť niekedy dlhá, kostrbatá, vyžadujúca veľa síl. No vždy dôverujte Bohu, že ak vy máte snahu a otvorené srdce pre jeho zámery s vami, On – ktorý stvoril vás, vašu povahu, osobnosť, talenty a dary, vás spoľahlivo povedie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies