Ľudovít Makó môže ešte vyviaznuť bez trestu, je tu však jedno veľké ALE!

NETKY.SK • 9 December 2020, 13:19 • 2 min
Ľudovít Makó môže ešte vyviaznuť bez trestu, je tu však jedno veľké ALE!

BRATISLAVA – Bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó môže vyviaznuť bez trestu.

slovakia

left justify in out

Bývalý vysokopostavený funkcionár Ľudovít Makó, ktorý čelil obvineniam z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu obmedzovania osobnej slobody a z obzvlášť závažného zločinu vydierania, môže vyjsť bez trestu. Informoval o tom portál topky.sk.

 

Makóve výpovede rozpútali masívne zatýkanie

Potom čo začal spolupracovať s políciou ho v utorok (9. decembra) prepustili na slobodu, mu mal prokurátor dokonca aj zastaviť trestné stíhanie. Makó pritom skončil v putách 19. septembra pri policajnej akcii Božie mlyny, pričom strávil za mrežami necelé dva mesiace.

 

Potom čo Makó začal odkrývať informácie týkajúce sa trestnej činnosti na najvyšších miestach, skončil v putách bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčikzástupca Úradu zvláštnych policajných činností Norbert Pakši

 

img

 

Následne sa rozbehlo rozsiahle zatýkanie bývalých policajných elít (akcia Očistec a Judáš) na základe poskytnutých informácií od Ľudovíta Makóa. NAKA si prišla nie len pre exšéfa polície Tibor Gašpar, v putách skončil aj jeho náhradník Milan Lučanský a ďalší vplyvní funkcionári.

 

Súvisiaci článok: Čo chceli Bödörovci dosiahnuť? Makó uviedol tri hlavné ciele

 

Makó najnovšie priblížil, ako fungovala organizovaná skupina okolo nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, ktorá riešila tri hlavné ciele. Udržať Smer – SD pri moci, podieľať sa na diskriminácii politických rivalov a vydierať podnikateľov, ktorí by čelili trestnému stíhaniu za podvody a za úplatky zastavovať ich vyšetrovanie.

 

Prečítajte si viac: Judáš či Božie mlyny. Pozrite si zoznam najdôležitejších akcií v zápase za spravodlivé a slušné Slovensko

 

Makó uzavrel „dobrý obchod“

Makó je však obvinený aj zo závažných trestných činov spáchaných so zločineckou skupinou Takáčovci. Ale aj v tejto veci mu podľa denníka Hospodárske noviny prokurátori podmienečne pozastavili trestné stíhanie, pričom využili paragraf 218 Testného poriadku.

 

„Prokurátor môže podmienečne zastaviť trestné stíhanie obvineného, ktorý sa významnou mierou podieľal na objasnení korupcie, trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, alebo zločinu spáchaného organizovanou skupinou alebo zločineckou skupinou alebo trestných činov terorizmu, alebo na zistení alebo usvedčení páchateľa tohto trestného činu a záujem spoločnosti na objasnení takého trestného činu prevyšuje záujem na trestnom stíhaní obvineného pre taký trestný čin alebo pre iný trestný čin...“ píše sa v trestnom poriadku.

 

img

 

To znamená, že sa Makó zaviazal k tomu, že svoje výpovede potvrdízopakuje aj pred súdom. Zároveň tak usvedčí ľudí z trestnej činnosti, o ktorých hovoril vo svojich výpovediach. Píše portál topky.sk.

 

V prípade, ak by si to rozmyslel, prokurátor ho opäť obviní. Ak splní tieto podmienky, trestné stíhanie voči nemu bude už definitívne zastavené a mnohí vplyvný ľudia skončia na niekoľko rokov za mrežami. 

 

Prečítajte si tiež: Andrej Kiska vedel o tajných poradách na 6. poschodí, ktoré viedol Bödör



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies